Uutiset

Eläkeläisjärjestöt ihmettelevät: Miksi eläkeläisten asumistukiin halutaan puuttua taas?

Eläkkeensaajien tukiin puuttuminen herättää närkästystä ja kummastusta, mutta myös ymmärrystä eläkejärjestöissä.

Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja Matti Hellsten pitää Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän lähestymistapaa eläkesaajien tukiin puuttumisessa järkyttävänä.

Aamulla Hyssälän esittämät ehdotukset lukenut Hellsten ei ota kantaa vielä liiton puolesta, mutta uskoo, että asiasta tullaan liitossa keskustelemaan heti viikonlopun jälkeen.

– Jos eläkkeensaajien asumistukea aletaan uudestaan kääntämään, se ajaa monen eläkkeensaajan todella masentavaan tilanteeseen. Totta on myös, ettei osa eläkkeensaajista maksa veroja, mutta silloin kyseessä on erittäin pienet eläkkeet. Jos näihin aletaan puuttumaan, se kurjistaa eläkkeensaajien asemaa.

Hyssälä kertoi lauantaina Lännen Median lehdissä pitävänsä esimerkiksi eläkeläisten asumistukea liian hyvänä työttömiin ja lapsiperheisiin verrattuna.

Hän vaatii eri tukiryhmien tasapuolista kohtelua, ja ehdottaa eläkeläisten eri tukimuotojen niputtamista yhteen eläkeläisten perustuloksi.

Suomen suurimman eläkeläisjärjestön Eläkeliiton puheenjohtaja Eeva Kuuskoski pitää Hyssälän tapaan sekä asumistukiremonttia että eri tukiryhmien nykyistä yhdenmukaisempaa kohtelua kannatettavina.

Kuuskosken mukaan tukijärjestelmän yhdenmukaistamista ei voida kuitenkaan katsoa vain yhdestä näkökulmasta. Hän huomauttaa, että eri tukimuodoilla, kuten eläkeläisten asumistuella, ei ole vain taloudellinen peruste, vaan myös sosiaalipoliittinen peruste.

– Vaikka meillä on kohtuullisen hyvää työeläkettä saavia, meillä on myös 200 000–300 000 eläkeläistä, jotka saavat kansaneläkettä ja peruseläkettä tai pientä työeläkettä. Siellä on etenkin iäkkäitä naisia, joiden asema on todella huono. Heidät pitää ottaa myös tässä huomioon.

Hellsten huomauttaakin, että Suomessa on jo entuudestaan eläkeläisköyhien suhteellinen osuus korkealla tasolla moniin muihin Euroopan maihin verrattuna.

– Pitäisi lähteä parantamaan niiden ryhmien asemaa, joista Hyssälä on huolissaan, eikä lähteä vetämään muita ryhmiä alaspäin.

Eläkeläisjärjestöissä hämmennystä herättää myös se, miksi eläkeläisten asumistuki halutaan tuoda uudestaan esille ja vielä Kansaneläkelaitoksen taholta.

Viimeksi viime vuoden marraskuussa hallitus päätti perua eläkeläisten asumistuen leikkaukset ja tuen siirtämisen yleisen asumistuen piiriin.

– Olen todella yllättynyt, että tämä samainen asia lähtee taas liikkeelle. Olen lähtenyt siitä ajatuksesta, että tämä asia käsiteltiin viime vuonna todella perusteellisesti ja ratkaisut tehtiin vähintään tämän nykyisen hallituksen toimintakaudeksi, toteaa Eläkeläisliittojen etujärjestön sihteerinä ja työvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Hannu Partanen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti