Uutiset

Eläketurvakeskus tarkisti sopeutumiseläkkeellä olevien kansanedustajien pakolliset vakuutukset – olivat kunnossa

Eläketurvakeskus (ETK) käynnisti alkukeväällä tarkistuksen sopeutumiseläkkeellä olevien kansanedustajien lakisääteisistä yrittäjäeläkevakuutuksista. Tarkistus koski niitä ex-kansanedustajia, joilla on yritystoimintaa.

Tarkastus tehtiin, koska julkisuudessa oli esitetty epäilyjä siitä, etteivät lakisääteiset vakuutukset olisi kaikilla kunnossa. Yleisradio kertoi helmikuun lopulla, että entisistä kansanedustajista ainakin Suvi Lindénillä (kok.), Tuija Nurmella (kok.), Tanja Karpelalla (kesk.) ja Tero Rönnillä (sd.) olisi yritystoimintaa.

Yrittäjinä toimivien ex-kansanedustajien vakuutusasiat ovat ETK:n mukaan kuitenkin kunnossa.

-Kävimme huolella läpi tiedot. Kaikilla heillä, joilla yrittäjäeläkevakuutus piti olla, se myös oli, kertoo ETK:n kehityspäällikkö Markus Palomurto Lännen Medialle.

Jos ETK olisi huomannut puutteita vakuutuksissa, se olisi huomauttanut niiden puutteesta. Jos sekään ei olisi auttanut, vakuutusvelvollisuudesta laistanut henkilö olisi voitu pakottaa ottamaan vakuutus ETK:n pakkovakuutuspäätöksellä.

Eduskunnassa on tänä keväänä sovittu, että kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä luovutaan. Ne korvataan sopeutumisrahalla, joka on jo nyt käytössä vuonna 2011 ja sen jälkeen valituksi tulleilla kansanedustajilla.

Sopeutumiseläkkeellä olevilla on oikeus saada sopeutumisrahaa kolme vuotta siitä, kun uusi laki tulee voimaan.

Päinvastoin kuin sopeutumiseläkkeessä, sopeutumisrahaa maksettaessa otetaan huomioon ansio- ja yrittäjätulojen lisäksi myös pääomatulot.

Ensimmäisen ja toisen kauden kansanedustajien sopeutumisraha korotetaan lähemmäksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa.

Eduskuntaryhmien sovusta irtaantuivat perussuomalaiset, koska ryhmä ei hyväksynyt sopeutumisrahan korotusta, joka nostaa esimerkiksi ensimmäisen kauden kansanedustajan sopeutumisrahan 1 790 eurosta 2 050 euroon kuukaudessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic