Uutiset

Elinkeinoministeri Lintilä: Terrafamesta on odotettavissa hyviä lukuja vapun jälkeen

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että vastuuministerinä hän on erittäin tyytyväinen Sotkamossa Kainuussa toimivan Terrafamen kaivosyhtiön nykyiseen tilanteeseen. Terrafame julkistaa vuoden ensimmäisen neljänneksen lukunsa vapun jälkeen 2. toukokuuta.

– Sieltä on odotettavissa hyviä lukuja, Lintilä sanoi taloustoimittajille torstaina Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa.

Jo vuonna 2017 Terrafamen liikevaihto kaksinkertaistui noin 219 miljoonaan euroon, mutta viime vuonna tulos oli vielä tappiolla.

Lintilän mukaan sen lisäksi, että kaivosyhtiön talous on saatu kuntoon, myös muut mittarit ovat erittäin hyviä.

-Työtapaturmien vähenemisessä on huima kehitys. Sitä pidetään kaivoksilla hyvin tärkeänä mittarina.

Valtio omistama Terrafame Group Oy omistaa noin 77 prosenttia kaivostoimintaa pyörittävästä Terrafame Oy:stä. Muut omistajat ovat Trafigura-konserniin kuuluva Galena ja Sampo.

Vesitilanne historian paras

Lintilän mukaan vesitilanne kaivosalueella on parempi kuin koskaan sen historiassa.

Edellisen omistajan, Talvivaaran aikana kaivos oli jatkuvasti julkisuudessa vesiongelmien takia. Kaivoksessa oli kymmenen miljoonaa kuutiota ylimääräistä vettä, joka nyt on saatu poistettua.

-Ympäristöasiat on saatu kuntoon ja tuotanto toimimaan, Lintilä kiittelee.

Myös nikkelin hinta on viime aikoina noussut. Elinkeinoministerin odotukset Terrafamen tulevaisuudesta ovat suuret.

-Terrafamella on äärettömän suuri rooli siinä, kun ruvetaan rakentamaan suomalaista akkuklusteria, koska sieltä saadaan nikkeliä ja kobolttia. Ne ovat keskeisiä raaka-aineita akkutuotantoon. Näen Terrafamen tulevaisuuden erittäin hyvänä.

Ennusteiden mukaan sähköautojen kysyntä tulee maailmassa kasvamaan merkittävästi jo vuoteen 2030 mennessä. Nikkeli on litiumakkujen pääraaka-aine. Terrafame suunnittelee akkukemikaalitehtaan rakentamista Sotkamoon. Hanke on etenemässä ympäristövaikutuksien arviointiin ja rakentamispäätös voi tulla jo lähikuukausien aikana.

Terrafame haluaa aloittaa myös uraanin talteenoton. Terrafame jätti uraanin talteenotosta lupahakemuksen valtioneuvostolle viime lokakuussa. Luvan käsittelyn on arvioitu kestävän noin vuoden ajan.

Lintilä korostaa Terrafamen merkitystä koko suomalaiselle kaivosklusterille.

–Ne huonot kokemukset, jotka olivat aiemmasta toimijasta, on pystytty oikaisemaan. Muut kaivokset ovat hakeneet paljon oppia toimintatavoista, joita Sotkamossa on tehty.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti