Uutiset

Elinkeinoministeri Lintilä: Yritysten verotukia mahdollista tarkastella syksyn budjettiriihessä

Elinkeinoministeri

Mika Lintilä

(kesk.) on tyytyväinen hallituksen puolivälitarkastelussa tehtyihin tutkimusta ja tuotekehitystä koskeviin lisärahoituspäätöksiin.

– Tässä olosuhteessa ja sillä liikkumatilalla, mikä meillä oli, niin pidän sitä erittäin hyvänä saavutuksena, Lintilä kertoo Lännen Medialle.

Lintilä toteaa, että tavoitteena oli lisätä innovaatiorahoituskeskus Tekesin rahoitusta 100–150 miljoonalla eurolla. Puolivälitarkastelussa Tekesin lisärahoitukseksi tuli kaikkiaan 130 miljoonaa euroa, jos ottaa huomioon sekä suoran lisärahoituksen että tarkastelussa tehdyt pääomituspäätökset.

Hallitus ilmoitti puolivälitarkastelussa lisäävänsä innovaatiorahoituskeskus Tekesin rahoitusta yhteensä 70 miljoonalla eurolla seuraavalle kahdelle vuodelle. Rahoitus on kaavailtu suunnattavaksi yhteishankkeisiin yritysten, valtion ja tutkimuslaitosten välille. Lisäksi Tekesiä on varattu pääomittamaan 60 miljoonalla eurolla. Sama pääomitussumma on myös suunnattu Suomen Akatemialle, minkä lisäksi Akatemia sai loppuhallituskaudeksi 50 miljoonaa euroa lisärahoitusta.

Yritystuet tarkempaan syyniin syksyllä

Yritystukia koskevat suuret linjaukset siirrettiin puolivälitarkastelusta syksyn budjettiriiheen. Tämä johtui Lintilän mukaan siitä, ettei puolivälitarkastelussa voitu puuttua yritysten verotukiin. Tämä jätti hänen mukaansa pelivaran pieneksi.

– Kehyssäännöissä lukee, ettei kehystä voi kasvattaa verotuksen kautta, Lintilä sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan yritystukia myönnetään kaikkiaan tänä vuonna noin neljä miljardia euroa, joista 2,7 miljardia on verotukia. Jäljelle jäävät 1,3 miljardia ovat puolestaan suoraa tukea.

Lintilän mukaan suorista tuista leikkaaminen osoittautui vaikeaksi, koska suuri osa tukirahoista on jo sidottuja erilaisiin sopimuksiin.

Esimerkkinä hän mainitsee kauppa-alusten työvoimakustannustuen, johon sitouduttu muun muassa kilpailukykysopimuksessa ja alan työehtosopimuksessa. Jo sitoutuneisiin tukiin voi puuttua vasta tukikausien päättyessä.

– Tulee ihan puhdas sopimusoikeudellinen tilanne. Jos toinen osapuoli yksipuolisesti sanoo sopimuksen irti, niin tietää, miten siinä käy, hän sanoo.

Puolivälitarkastelussa päätettiin myös olla Lintilän mukaan puuttumatta sellaisiin yritystukiin, joista koituvaa menetystä yritykset eivät voisi hakea uudelleen Tekesin rahoituksen kautta.

Jäljelle jäävien tukien osalta säästövaikutus olisi hänestä jäänyt pieneksi, minkä vuoksi tukiin puuttumista siirrettiin syksyn budjettiriiheen.

Syksyllä on puolestaan Lintilän mukaan mahdollisuus tehdä verotukiin muutoksia. Siitä, mihin verotukiin voisi puuttua, ei ole ollut puhe.

– Pienillä prosenteilla pystytään saamaan isoja vaikutuksia, hän toteaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic