Uutiset

Ella Junnila teki SE:n! – "Voi mennä aamutunneille ennen kuin tajuan mitä tuli tehtyä"

Ennätys ja MM-raja ylittyi tahtohypyllä: "Siinä oli tarpeeksi tehoa, ja loppu oli teknisesti hyvä".
Ella Junnilan riemu purkautui SE-tuloksen varmistuttua. Kuva: KIMMO BRANDT
Ella Junnilan riemu purkautui SE-tuloksen varmistuttua. Kuva: KIMMO BRANDT

Toisen polven huippu-urheilija Ella Junnila ponnisti tiistaina Paavo Nurmen stadionilla täysosuman. Junnilalle tuli korkeudessa 194 ensin kaksi hutia, mutta kolmannella meni yli.

Tulos on naisten Suomen ennätys, 22-vuotiaiden Suomen ennätys ja se ylittää Dohan MM-kisojen tulosrajan. Se tarkoittaa käytännössä, että Junnilalla on tänä vuonna kahdet arvokisat, 22-vuotiaiden EM-kisat heinäkuussa ja aikuisten MM-kisat syys-lokakuun vaihteessa.

Junnilan äiti Ringa Ropo onnitteli Turun stadionilla itkien tytärtään. Tuore ennätysnainen otti tilanteen rauhallisemmin.

–  On hirveä jano. Ja nälkä, Junnila paljasti kysyttäessä päällimmäiset tunnelmansa.

Ennätysfiiliksiin Junnila arveli pääsevänsä vasta asiaa tovin sulateltuaan.

–  Voi mennä aamutunneille ennen kuin tajuan, mitä tuli tehtyä.

Junnila, 20, teki läpimurtonsa viime vuonna, kun hän paransi 22-vuotiaiden SE:n lukemiin 192 ja selviytyi Suomen EM-kisajoukkueessa Berliiniin.

Talvella hän kohensi halliennätyksensä lukemiin 190.

 

Junnilan kesä alkoi mallikkaasti tuloksella 190 toukokuussa. Lahden gp-kisoissa hän kärsi matkapahoinvoinnista ja jäi tulokseen 181 kesäkuun alussa. Se aiheutti pientä epävarmuutta ennen Turun kilpailua.

–  Ei ollut hyviä hyppyjä alla, joten en voinut aivan tietää, olenko ennätysvireessä. Mutta halusin ennätyksen nyt, koska olin sitä jo muutaman kerran yrittänyt, Junnila kertoi.

Junnila joutui tekemään kaksi yritystä korkeuksissa 179 ja 184. Korkeus 186 ylittyi kolmannella 191 ensimmäisellä ja 194 taas kolmannella.

–  Tahtohyppy, Junnila arvioi ennätysponnistustaan.

–  Siinä oli tarpeeksi tehoa, ja loppu oli teknisesti hyvä. Siinä oli hyvät kaarikallistukset, ja vauhti jatkui hyvin pönkälle.

Junnila on kertonut tavoitteekseen hypätä ensimmäisenä suomalaisnaisena kaksi metriä. Tavoite on ennallaan.

–  Se on nyt lähempänä, enää kuuden sentin päässä. Ei muuta kuin sitä kohti sentti kerrallaan, Junnila kaavaili.

 

Junnila on noussut kansainväliselle tasolle ryminällä toivuttuaan jalkavaivoista. Viime kesänä hän kilpaili vielä fyysisesti vaatimattomin voimin, mutta hän on hankkinut kehoonsa voimaa viime syksystä.

Junnila on harjoitellut kahdesti päivässä loppusyksystä.

–  Koulu loppui lokakuussa, kun minulla oli viimeiset kirjoitukset. Sen jälkeen oli vielä ylimenokautta ennen kuin pääsin harjoittelemaan kahdesti päivässä, Junnila kertoi nopean kehityksensä taustoista.

Junnilaa valmentaa nykyisin Jouko Kilpi, joka ponnisti vuonna 1985 ennätyksekseen 224 ja voitti Suomen mestaruuden vuonna 1983. STT

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic