Uutiset

Elokuvasäätiö hakee Aleksei Navalnyin ambulanssilennolla Saksaan, Ranska tarjoaa turvapaikkaa – venäläinen oppositiojohtaja makaa koomassa epäillyn myrkytyksen seurauksena

Useat EU-johtajat osoittivat tukensa koomassa makaavalle oppositiojohtaja Aleksei Navalnyille torstai-iltana.
Navalnyin huonovointisuus alkoi lentokoneessa matkalla Tomskista Moskovaan. Navalnyin tiedottaja Kuva: SERGEI ILNITSKY
Navalnyin huonovointisuus alkoi lentokoneessa matkalla Tomskista Moskovaan. Navalnyin tiedottaja Kuva: SERGEI ILNITSKY

Saksalainen Cinema for Peace Foundation -säätiö kertoi torstai-iltana, että se lähettää ambulanssikoneen hakemaan myrkytetyksi epäillyn venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin Berliiniin.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin kritisoinnista ja korruption vastustamisesta tunnettu Navalnyi makaa sairaalassa koomassa, tehohoidossa. Hänen tilansa kerrotaan olevan vakava ja hänet on kytketty hengityskoneeseen.

Navalnyin huonovointisuus alkoi lentokoneessa matkalla Tomskista Moskovaan. Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh kirjoitti Twitterissä torstaina, että myrkky oli luultavasti sekoitettu teehen. Jarmyshin mukaan Navalnyi ei nauttinut aamulla muuta kuin teetä lentokentällä.

Nyt apua tarjoava saksalaissäätiö on toteuttanut samanlaisen ambulanssilennon myös kaksi vuotta aiemmin, jolloin se myös haki myrkytetyn venäläisaktivistin hoidettavaksi Saksaan.

– Humanitäärisitä syistä, [aktivistiryhmä] Pussy Riotin Piotr Verzilovin pyynnöstä, lähetämme keskiyöllä ambulanssilennon, jolla Navalnyi voidaan tuoda Saksaan, säätiöstä sanottiin sekä todettiin, että Berliiniläinen Charite-sairaala on valmis hoitamaan tätä.

CNN:n mukaan on kuitenkin epäselvää, sallivatko venäläisviranomaiset siirron.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on puolestaan CNN:n mukaan sanonut, että Ranska on valmis tarjoamaan Navalnyille kaiken tarvittavan avun, turvapaikka mukaan lukien.

– Aiomme olla hyvin valppaina sen suhteen, mitä seuraavaksi tapahtuu sekä tapauksen tutkinnan suhteen. Ennen kaikkea toivon, että hänet voidaan pelastaa, Macron sanoi CNN:n mukaan yhteistilaisuudessa Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa.

CNN:n mukaan myös Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius otti kantaa Navalnyn mahdolliseen myrkytykseen Twitterissä ja kuvaili tapausta erittäin huolestuttavaksi.

– Jos myrkyttäminen pitää paikkansa, vastuussa olevien on kärsittävä seuraukset. Seuraan tilannetta tarkasti ja toivon hänelle [Navalnyille] voimia ja pikaista parantumista, Linkevicius kirjoitti.

Presidentti Donald Trump sanoi torstai-iltana, että Yhdysvallat tarkastelee Kremliä kritisoivan Navalnyin tilannetta, Reuters kirjoittaa. Trumpin mukaan Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat tapahtunutta.

Uusimmat

Fingerpori

comic