Uutiset

Elon Muskin SpaceX:n uusi raskas Starship-raketti räjähti laskeutuessaan

Raketin prototyypissä ei ollut miehistöä. Valmiina Starshipin on määrä lennättää astronautteja kohti Kuuta ja Marsia.
Elon Musk uskoo yhä SpaceX:n Starship-raketin menestykseen prototyypin räjähtämisestä huolimatta. Kuva: epa08855589
Elon Musk uskoo yhä SpaceX:n Starship-raketin menestykseen prototyypin räjähtämisestä huolimatta. Kuva: epa08855589

Miljardööri Elon Muskin SpaceX-yhtiön Starship-raketin prototyyppi räjähti sen yrittäessä laskeutua maahan keskiviikkona. Koelento oli siihen asti sujunut menestyksellä yhtiön testialueella Texasin Boca Chicassa.

Onnettomuudessa tuhoutunut raketti oli 50 metrin korkuinen. Raskaan raketin on tulevaisuudessa tarkoitus lennättää ihmisiä ja sata tonnia rahtia matkalle kohti Kuuta ja Marsia.

Itseohjautuva raketti räjähti kun se kosketti laskeutuessaan maata laskeutumisalustalla. Testilennon aikana raketin oli tarkoitus nousta 12,5 kilometrin korkeuteen. Voimaa raketille antoi kolme uutta Raptor-moottoria, jotka olivat testissä ensi kertaa. Heti ei ollut selvää, oliko raketti päässyt niin korkealle kuin oli tarkoitus.

Musk tviittasi heti onnettomuuden jälkeen, että raketin polttoainetankin paine oli alhainen, mikä takia laskeutuminen tapahtui liian nopeasti.

”Mars, täältä me tulemme!!”

Hän lisäsi lennosta kertyneen riittävästi informaatiota lisäten, että raketin nousu sujui onnistuneesti.

”Mars, täältä me tulemme!!”, hän tviittasi.

SpaceX yritti laukaista Starshipin ylös ensi kerran jo tiistaina, mutta Raptor-moottorien ongelmat katkaisivat lähdön automaattisesti vain sekunti ennen laukaisua.

Valmiina Starship on 120 metriä korkea ja siinä on mukana ensimmäisen vaiheen erittäin vahva kantoraketti. Useiden Raptor-moottoreiden avulla Starship olisi paljon voimakkaampi kuin Apollo Saturn 5 -raketti, joka lähetti astronautit 1960- ja 70-luvuilla kohti Kuuta.

Starshipin on tarkoitus tehdä avaruusmatkoista entistä halvempia ja rutiinia.

Nasa antoi SpaceX:lle 135 miljoonaa dollaria Starshipin kehittämiseen. Yhdysvaltain avaruushallinto on tukenut samalla tavalla myös Blue Origin -avaruusyhtiötä, jonka omistaa Amazon-miljardööri Jeff Bezos.

Uusimmat

Fingerpori

comic