Uutiset

Eloranta jatkaa ilman vastaehdokkaita SAK:n johdossa – vaatii tekoja juhlapuheiden klassikkokliseen eteen

Vasemmistoliiton ex-kansanedustaja Katja Syvärinen siirtyy viestintätoimistosta SAK:n varapuheenjohtajaksi.
Jarkko Eloranta jatkaa SAK:n johdossa ilman vastaehdokkaita. Kuva: Joel Maisalmi
Jarkko Eloranta jatkaa SAK:n johdossa ilman vastaehdokkaita. Kuva: Joel Maisalmi

Vuonna 2016 SAK:n puheenjohtajaksi noussut Jarkko Eloranta jatkaa pestissään. Hänelle ei ilmaantunut vastaehdokkaita SAK:n edustajiston kokoukseen, joka kokoontuu tiistaina Helsingin Kalastajatorpalla.

Eloranta toimi aiemmin Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtajana.

SAK:n varapuheenjohtajaksi valittiin vasemmistoliiton vuosien 1999-2003 kansanedustaja Katja Syvärinen. Hän siirtyy SAK:n kakkospestiin viestintätoimisto Kaskas Median vanhemman neuvonantajan paikalta.

Varapuheenjohtajana vuodesta 2004 toiminut Matti Huutola jää eläkkeelle. Hänkin on ollut vasemmistoliiton kansanedustajana.

SAK:n puheenjohtajan paikka on jyvitetty sdp:lle ja varapuheenjohtajan tehtävä vasemmistoliiton ryhmälle.

”Irtisanomisen kustannuksia nostettava”

Työntekijöiden jättijärjestöä johtavan Elorannan mukaan työllisyyden hoidossa tarvitaan kyllä kovia toimia, joita eri tahot ovat tuoneet ilmi näin budjettiriihen alla.

– Sanotaan nyt sitten mekin se. Kovia toimia tarvitaan. Mutta ei sosiaaliturvan leikkaamisessa ja ihmisten elämän edellytysten heikentämisessä, vaan työelämässä, hän totesi.

Eloranta muistutti edustajiston puheessaan, että jos työllisyys halutaan nousuun ja talous kuntoon, ikä tai työkyvyn hiipuminen ei saa olla työuran loppu. Työssä on pärjättävä ja työstä saatavalla palkalla on tultava toimeen.

Ensimmäisenä Elorannan mielestä on varmistettava kansallisen työhyvinvointiohjelman rahoitus.

Hän muistutti, että valtiovarainministeriö (VM) esitteli työllisyystoiminaan huomattavia leikkauksia ja kiristyksiä ikääntyneiden turvaan. Samalla ministeriöstä todettiin, että työhyvinvointiin ja jaksamiseen on lisättävä panostuksia.

– Kaksi päivää aikaisemmin julkaistussa VM:n budjettiesityksessä kansallisen työhyvinvointiohjelman rahoitus oli leikattu kokonaan. Ristiriitaista on.

Osana työelämän kovien toimia pakettia on Elorannan mukaan tiukennettava irtisanomissuojaa, nostettava irtisanomisen kustannuksia siten, että aina kannattaisi vielä kerran miettiä, onko järkevää panna oma, kokenut porukka pihalle ja korvata se halvemmalla.

– Henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara, on juhlapuheiden klassikkoklisee: Olisikohan nyt jo aika päästä kliseistä koviin toimiin, tehdä sanoista tekoja ja kunnon säädöspohjaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic