Uutiset

"Emme ole paniikissa, eikä kenelläkään ole hätää" – THL kehottaa laivalla olleita tarkistamaan rokotesuojansa tuhkarokkotapauksen vuoksi

Tuhkarokkoa sairastanut henkilö on matkustanut 1.–3. helmikuuta Silja Serenade -aluksella Helsingistä Tukholmaan ja takaisin ja on mahdollisesti tarttunut myös muita. Laivassa oli muutamia kymmeniä alle kaksivuotiaita lapsia, jotka eivät välttämättä ole rokotetta vielä saaneet.
Silja Linen Silja Serenade -aluksella helmikuun alussa matkustanut henkilö on sairastunut tuhkarokkoon. Nyt laivalla olleita pyydetään tarkistamaan rokotesuojansa. Kuva: Anna Kilponen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottaa Silja Linen risteilyllä olleita matkustajia tarkistamaan rokotesuojansa tuhkarokkoa vastaan. THL:n mukaan tuhkarokkoa sairastanut aikuinen henkilö on matkustanut 1.–3. helmikuuta Silja Serenade -aluksella Helsingistä Tukholmaan ja takaisin ja on mahdollisesti tartuttanut myös muita.

THL:n erityisasiantuntija Mia Kontion mukaan laivalla oli muutamia kymmeniä alle kaksivuotiaita lapsia, jotka eivät välttämättä ole rokotetta vielä saaneet.

Kyseessä on aiemmin pääkaupunkiseudulla vahvistettuun tuhkarokkotartuntaan liittyvä jatkotartunta.

– Suurin osa matkustajista on Suomen kansalaisia. Meillä on hyvä rokotekattavuus, ja moni on sairastanutkin taudin. Tämä on varotoimi, koska emme voi tietää, millä tavalla ihmiset ovat liikkuneet laivalla. Haluamme, että sellaiset ihmiset, joilla ei ole rokotusta tai he eivät tiedä sairastaneensa tuhkarokkoa, ottaisivat yhteyttä terveyskeskukseen. Oletamme, että heitä on muutamia, toteaa erityisasiantuntija Mia Kontio THL:stä.

 

Desinfiointi ei ole ollut tarpeen

Tuhkarokko leviää etenkin pienissä tiloissa herkästi. Laiva on suljettu tila, mutta ruotsinlaivat ovat isoja aluksia, joissa on myös laajempia tiloja.

Tuhkarokkovirus elää pinnoilla ja ilmassa kahden tunnin ajan sen jälkeen, kun henkilö on poistunut tilasta. Sen vuoksi Silja Linellä ei ole ollut viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan tarpeen ryhtyä esimerkiksi desinfiointitoimenpiteisiin. Muutenkaan tieto tuhkarokkotapauksesta ei ole hänen mukaansa aiheuttanut laivan henkilökunnassa minkäänlaista paniikkia.

– Emme ole paniikissa, eikä kenelläkään ole mitään hätää. Uskon, että matkustajatkin ymmärtävät, että tapauksia on ollut muuallakin. Tällaistahan sattuu, kun ihmiset liikkuvat, myös taudit liikkuvat, Nöjd toteaa.

Nöjdin mukaan asiasta on tiedotettu maanantaina laivan henkilökunnalle, ja tänään lähtivät tekstiviestit kaikille laivalla olleille.

– Kun THL oli meihin eilen yhteydessä, tiedotimme asiasta henkilökunnalle, esiintyjille ja siivoojille. Olemme pyytäneet heitä tarkistamaan, samalla tavalla kuin matkustajiakin, että heillä on kaikki rokotukset kunnossa. Jos ei ole, pitäisi ottaa yhteyttä työterveyteen.

 

Yksikin rokote antaa hyvän suojan

THL:een on tähän mennessä tullut useita yhteydenottoja, joissa on tiedusteltu esimerkiksi alle kuusivuotiaan lapsen rokotesuojaa.

– Vaikka lapsi olisi saanut rokotusohjelman mukaisen yhden rokotuksen, eikä ole vielä kuusivuotias, jolloin saisi toisen annoksen rokotetta, ei tämän perusteella ole syytä aikaistaa toista annostusta. Yksikin rokote antaa jo hyvän suojan, Kontio kertoo.

Tuhkarokon pystyy Kontion mukaan välttämään, jos MPR-rokotuksen saa kolmen vuorokauden sisään altistuksesta. – Tämän jälkeenkin kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskukseen, jossa infektiolääkärin kanssa päätetään, annetaanko edelleen rokotus, vaikka se ei kokonaan pystyisi tautia estämään. Ainakin se lieventäisi jatkotartuntoja.

Viime aikoina tuhkarokkotapauksia on esiintynyt jonkin verran, lähinnä pääkaupunkiseudulla ja Pohjanmaalla. Kontio ei kuitenkaan pidä tilannetta mitenkään epätavallisena, koska tuhkarokkoa on maailmallakin. Suurempaan huoleen ei hänen mukaansa ole aihetta.

– Toivomme tietysti, että oman maan kansalaiset olisivat rokotettuja, sillä jos he ulkomailla ollessaan saisivat tuhkarokon, eivät tartuttaisi sitä täällä. Silloin tartuttavuus on hyvin epätodennäköistä. Valitettavasti on myös rokottamattomia, jotka levittävät suuremmalla todennäköisyydellä tautia eteenpäin.

Tuhkarokon ensioireet

THL ohjeistaa Silja Serenadella 1.–3. helmikuuta olleista matkustajia ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen, jos kolmen viikon sisällä ilmenee seuraavia oireita: korkeaa kuumetta, hengitystieoireita ja ihottumaa, joka alkaa yleensä 3-5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon.

Ensioireet alkavat yleensä 9-11 vuorokauden kuluttua altistumisesta.

Mikäli oma tai lapsesi rokotussuoja puuttuu tai et tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa, ota viipymättä yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, toista annosta ei tarvitse aikaistaa.

Jos olet sairastanut tuhkarokon, et tarvitse rokotetta. Rokotetuillakin on mahdollisuus sairastua, mutta tauti on lievempi.

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja pinnoilta. Tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. Virus elää pinnoilla vielä kaksi tuntia sen jälkeenkin kun tartuttaja on tilasta poistunut.

Uusimmat

Fingerpori

comic