Uutiset

"Enemmän journalismia journalismiin" – Yle-selvityksen tehnyt Olli Mäenpää peräänkuuluttaa rohkeutta

Yleisradion uutistoiminnan pitäisi vallan vahtikoirana olla entistä terhakampi, katsoo Yle-selvityksen tehnyt Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Maanantaina julkaistussa selvityksessä Mäenpää arvioi, että Ylen johtamisessa saisi liika virheiden tekemisen pelko tehdä tilaa rohkeudelle.

-Enemmän journalismia journalismiin on se viesti, jota tuon tässä esiin, Mäenpää sanoo Lännen Medialle raportin julkaisun jälkeen maanantaina.

Raportissa Mäenpää arvioi, että yhtiön sisällä on ylikorostettu mahdollista rikosoikeudellista vastuuta. Sen rinnalle pitäisi korostaa journalistista vastuuta. Myös henkilöstöjohtamista voisi hänen mukaansa ajanmukaistaa.

-Totta kai median pitää vastuunsa tuntea, ja se on nykypäivänä entistä tärkeämpää. Mutta jos pelkästään sitä puolta korostetaan, niin journalismi pelkistyy ja lamaantuu, hän lisää.

Mäenpää toteaa, että talo tekee jo nyt kriittistä journalismia, mutta sitä voisi lisätä.

Varsinkin Yleisradiolla on Mäenpään mukaan tähän erityistä vastuuta, koska yhtiön tuottama sisältö on julkisesti rahoitettua. Hän lisää, että Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksessa on jo kehitetty sisäisiä toimintatapoja sinä aikana, kun hän on tehnyt omaa selvitystään.

Taustalla Terrafame-kohu

Mäenpää sai alkuvuonna tehtäväkseen selvittää Yleisradion sisäistä toimintaa ja kykyä ylläpitää riippumattomuuttaan. Taustalla oli viime vuoden lopussa käynnistynyt, niin sanottu Terrafame-kohu, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti Ylen uutisoinnin yhteydessä yhteyttä sekä Ylen vastaavaan päätoimittajaan Atte Jääskeläiseen että juttua tehneeseen toimittajaan Salla Vuorikoskeen.

Päätoimittaja muutti Ylen uutisoinnin sisältöä yhteydenoton seurauksena. Vuorikoski irtisanoutui myöhemmin Yleisradion palveluksesta.

Julkisen sanan neuvosto JSN antoi maaliskuussa Ylelle langettavan päätöksen toiminnastaan ja katsoi, että päätoimittaja Jääskeläinen oli luovuttanut päätäntävaltaa journalistisesta sisällöstä ulkopuoliselle eli pääministerille.

Jääskeläinen on katsonut toimineensa oikein.

Olli Mäenpää katsoo, että Yleisradion riippumattomuutta pitäisi selvittää määräajoin. Sen voisi hänen mukaansa tehdä esimerkiksi yliopistomaailmassa toimivat akateemikot.

Hänen mukaansa Yleisradion riippumattomuus on tällä hetkellä hyvällä tasolla, ja raportin mukaan moni asia on yhtiössä kunnossa. Terrafame-tapaus oli hänestä poikkeus, josta pitäisi ottaa opiksi.

-En soittelisi vaaran kelloja tässä ollenkaan, mutta pidän hyvin valitettavana, että tässä tuoreessa menneisyydessä on yksi tapaus, jossa pikkuisen liikuttiin riippumattomuuden murenemisen rajoilla.

Yleisradio tiedotti maanantain raportin julkaisun yhteydessä, että yhtiön hallituksella on luottamus vastaaviin toimittajiin.

-Hallitus velvoittaa lisäksi toimitusjohtajan valmistelemaan ripeästi esityksen korjaavista toimenpiteistä, jotka vastaavat selvityksessä esiin tulleisiin puutteisiin, yhtiön hallitus kommentoi selvitystä lehdistötiedotteessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic