Uutiset

Enemmistö sinisten puoluehallituksesta kertoo kannattavansa puolueen jatkamista hallituksessa: "Siniset ei peräänny"

Yli puolet hallituspuolue sinisten puoluehallituksesta on näyttämässä vihreää valoa hallituksessa jatkamiselle, paljastaa Lännen Median tekemä soittokierros.

Lännen Media lähestyi keskiviikkona kaikkia sinisen tulevaisuuden puoluehallituksen jäseniä kysyäkseen heidän kantaansa siihen, onko puolueella hallituksessa jatkamisen edellytyksiä Kaj Turusen loikattua kokoomukseen. Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen ja puheenjohtaja Sampo Terho kommentoivat tiistaina loikkauksen heikentäneen luottamusta hallituspuolueiden kesken.

Turusen loikkauksen vuoksi sinisten puoluehallitus kokoontuu tänään kello 18 Helsingissä. Puoluehallituksessa istuvat 11 piirijäsentä, puolueen puheenjohtajat, puoluesihteeri sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Lännen Media tavoitti tiistaina kello 13 mennessä kaikkiaan 13 puoluehallituksen 17 jäsenestä. Heistä yhdeksän ilmoitti, että sininen tulevaisuus voisi jatkaa hallituksessa.

Yksikään tavoitelluista puoluehallituksen jäsenistä ei kannattanut LM:lle hallituksesta lähtemistä.

-Se on yhden kansanedustajan ratkaisu. Ei siihen voi melkein neljän vuoden työtä uhrata ja laittaa sen takia Suomea sekaisin, toteaa Kainuun sinisten puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen Marko Lipponen.

Loikkauksesta tiistaina tuoreeltaan kimpaantunut sinisten puoluesihteeri Torvinen totesi keskiviikkona LM:lle, että hän itse henkilökohtaisesti lähtisi, mutta puolueen pitää silti hallituksessa jatkaa.

-Itse lähtisin, mutta puolueen etu ja Suomen etu eivät sitä mahdollista. Meillä ei ole vaihtoehtoja. Sanomani on, että emme ryhdy kokoomuksen opposition lekaksi, selventää Torvinen.

Sinisten kolmas varapuheenjohtaja Tiina Ahva on niin ikään hallituksessa jatkamisen kannalla.

-Sampo Terho sanoi hyvin A-Studiossa, että se, mitä on tapahtunut, on luottamuskriisi kokoomuksen kanssa. Kokoomuslaiset eivät ole pelanneet reilusti, mutta hallitusohjelmaan tämä ei vaikuta, Ahva sanoo.

Jatkon kannalla on myös sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo. Elon mukaan pääministerin tehtävä on pitää hallitus toimintakykyisenä, ja hän haluaa ministeritrion kokoontuvan mahdollisimman pian keskustelemaan loikkauksesta.

-Olemme totta kai sitoutuneet hallitusohjelmaan jo vuonna 2015 ja uudelleen sitoutuneet viime kesänä. Siniset ei peräänny, toteaa Elo.

Kolme ei ottanut kantaa

Neljä Lännen Median tavoittamasta puoluehallituksen jäsenestä ei osannut ottaa asiaan kantaa tai kieltäytyi kokonaan kommentoimasta asiasta. Pari jäsentä ilmoitti muodostavansa kantansa lopullisesti tänä iltana pidettävässä kokouksessa.

-On aika paljon kiinni siitä, mitä puoluejohto tänään kertoo puoluehallitukselle. Haluan kuulla kaikki faktat ensin, ennen kuin otan kantaa, sanoo sinisten Uudenmaan piirin puheenjohtaja Pekka M. Sinisalo.

Sinisten puoluehallitus ei yksin päätä, jatkaako sininen tulevaisuus hallituksessa, vaan mahdollisen päätöksen eroamisesta tekisi sinisten puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokous.

Yhteiskokouksen koollekutsumisesta päättää kuitenkin Simon Elon mukaan puoluehallitus.

Loikkausaaltoon ei uskota

Suuri osa sinisen tulevaisuuden puoluehallituksen jäsenistä pitää Kaj Turusen loikkausta yksinomaan hänen henkilökohtaisena päätöksenään.

Hämeen piirin puheenjohtaja ja puolustusministerin erityisavustaja Petteri Leino kertoo, ettei Turusen loikkaus tullut hänelle yllätyksenä.

Kaksi puoluehallituksen jäsentä uskoo, että jotkut muut edustajat voisivat seurata Turusen esimerkkiä, mutta moni ei.

Kahdeksan LM:lle vastannutta piirihallituksen edustajaa uskookin, ettei Turusen loikkaus kannusta muita sinisten jäseniä harkitsemaan lähtöä.

-Enpä jaksa uskoa, että sellaista olisi tulossa. Jokainen, joka lähti tähän hommaan mukaan vajaat vuosi sitten, sitoutui siihen, että tämä asia viedään maaliin. Sen jälkeen katsotaan sitten näitä muita asioita, sanoo puoluehallituksen jäsen, Savo-Karjalan sinisten sihteeri Jari Turpeinen.

Kolme ei ottanut kantaa siihen, voivatko loikkaukset jatkua.

-Enhän minä voi ihmisten pään sisään mennä. Ei puolue eikä eduskuntaryhmä mikään vankila ole. Mitä olen edustajien kanssa keskusteluja käynyt, niin rivit ovat tiiviit, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Elo.

Lännen Media ei tavoittanut sinisten puheenjohtajaa Sampo Terhoa aamupäivällä vastaamaan kyselyyn. Terho toisti tänään aiemmin STT:lle, että luottamusta hallituspuolueiden kesken on parannettava ja puolueiden puheenjohtajien on kokoonnuttava keskustelemaan.

 

OIKAISU 25.4. kl 14.50.

Jutusta korjattu virheellinen viikonpäivä. Kysely tehtiin keskiviikkona 25.4., ei tiistaina, kuten jutussa alun perin luki.

Näin LM kysyi sinisten puoluehallitukselta
Lännen Media tavoitteli puhelimitse ja viestein tiistaiaamupäivänä 25.4. kaikkia sinisen tulevaisuuden puoluehallituksen jäseniä.Puoluehallituksen jäseniltä kysyttiin:1. Voiko sininen tulevaisuus mielestänne jatkaa hallituksessa Kaj Turusen lähdön seurauksena?2. Voiko Kaj Turusen lähtö saada mielestänne aikaan muita loikkauksia?

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti