Lounais-Häme Uutiset

Energiajuomat kielletään lapsilta? – ministerit käynnistivät selvityksen

Energiajuomat saatetaan kieltää alle 15-vuotiailta Suomessa. Valtion ravitsemisneuvottelukunta ja THL suosittelevat jo nyt, että vähittäiskaupat eivät myisi energiajuomia alle 15-vuotiaille.
Energiajuomien myynnin kieltämistä koskeva selvitys käynnistetään, mutta mahdollinen kieltopäätös jää seuraavalle hallitukselle.

Energiajuomien myynti lapsille saatetaan kieltää Suomessa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikko (kesk.) ovat käynnistäneet valmistelun, jonka tavoitteena on selvittää, voidaanko energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta.

Leppä ja Saarikko ovat pyytäneet Terveyden- ja hyvinvoinnin laitosta kokoamaan tietoja energiajuomien ja vastaavien tuotteiden vaikutuksista lasten terveyteen. Selvityksen on määrä valmistua syksyn aikana.

 

Valtion ravitsemisneuvottelukunta ja THL suosittelevat jo nyt, että vähittäiskaupat eivät myisi energiajuomia alle 15-vuotiaille.

– Selvityksen pohjalta arvioimme mahdolliset lainsäädännölliset muutostarpeet. Pelkästään pakkausten varoitusmerkinnät ja myynnin rajoittamista koskevat suositukset eivät ole riittäneet estämään energiajuomien ja niihin rinnastettavien tuotteiden lisääntyvää myyntiä lapsille, Leppä toteaa tiedotteessa.

Energiajuomat luokitellaan elintarvikkeiksi. Lapsia koskevaa kieltolakia ei ehditä saada voimaan tällä hallituskaudella. Lepän ja Saarikon mukaan kiellon selvittäminen on silti tarpeen, koska valmistelu antaa seuraavalle hallitukselle mahdollisuuden nopeisiin ratkaisuihin.

– Kysymys on siitä, jätämmekö vanhemmat sekä lasten ja nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset yksin, vai tulisiko meidän tukea heitä myös lainsäädännön avulla, Saarikko toteaa.

 

THL:n entinen pääjohtaja, nykyinen kansanedustaja ja Lepän ja Saarikon puoluetoveri Pekka Puska riemastui selvityksen käynnistämisestä.

– Kun kaupan keskusliikkeet eivät ole vapaaehtoisesti tehneet energiajuomien myyntikieltoa lapsille, on hyvä, että ministerit ovat ryhtyneet käytännön toimenpiteisiin. Toivottavaa on, että asiaa koskeva selvitys valmistuu mahdollisimman nopeasti ja johtaa eduskunnalle annettavaan lakiin, jotta tämä yleisesti koettu huoli saataisiin valtakunnallisesti ratkaistua, Puska sanoi tiedotteessaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti