Uutiset

Energiatodistus kismittää suomalaisia - Ahvenanmaalla käytössä tyystin toisenlainen malli

Suomessa käytetään kahta erilaista tapaa energiatodistusten laatimisessa.

Muu Suomi käyttää tapaa, jossa rakennuksen energiatehokkuus perustuu laskennalliseen energiankulutukseen. Ahvenanmaalla energiatehokkuuden mittarina käytetään sen sijaan Ruotsin-mallin mukaan todellista energiankulutusta.

Kumpikaan menetelmä ei ole aukoton, toteaa energiatodistusten laatija Niklas Mehtonen Investigosta.

Suomen systeemi on saanut paljon kritiikkiä juuri siitä syystä, että todellisen ja laskennallisen kulutuksen erot ovat etenkin vanhoissa taloissa usein varsin merkittävät.

Mutta ei todellinen kulutuskaan kerro kaikkea.

Mehtonen ottaa esimerkin Ahvenanmaalta.

-Vuonna 1976 rakennettu tiilitalo oli ollut vuoden tyhjillään, ja talossa oli pidetty vain peruslämpöä yllä, joten kulutus oli varsin vähäistä. Niinpä talo sai energiatodistukseen huikean hyvän energiatehokkuusluokan, vaikkei sillä ollut mitään tekemistä talon todellisen energiatehokkuuden kanssa.

Mehtosen mukaan Ahvenanmaalla energiatodistus laaditaan automaattisesti kuntotarkastusten yhteydessä. Suomessa tutkimukset tehdään yleensä erikseen.

Suomessa ongelmallisia ovat Mehtosen mukaan erityisesti vanhat, ennen vuotta 1980 rakennetut talot.

-Vanhoista taloista puuttuvat usein piirustukset sekä tiedot remonteista ja käytetyistä materiaaleista. Siksi joudutaan käyttämään paljon taulukkoarvoja esimerkiksi seinien ja ikkunoiden lämmöneristävyydestä.

-Tällöin rakennukselle saadaan tietyn aikakauden rakentamisen mukainen teoreettinen kulutus, mikä ei välttämättä vastaa todellisuutta.

Tärkeää olisi myös tietää, onko esimerkiksi ikkunat uusittu tai talon yläpohjaan lisätty eristeitä, ja milloin nämä on tehty. Jos piirustuksia ei löydy, kaikki ikkunat, ovet, ulkoseinät, alapohja, yläpohja ja lämmitetty tilavuus joudutaan tutkimaan ja mittaamaan käsin.

-Tämä taas vie paljon aikaa ja myös maksaa paljon.

Mehtosen mukaan vanhoilla taloilla voisikin olla kevennetty helpotettu energiatodistus.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic