Uutiset

Englanninkielinen ylioppilastutkinto poistettiin sivistysvaliokunnan mietinnöstä – olisi pitänyt käyttää perustuslakivaliokunnan kautta

Englanninkielisin ylioppilastutkinnon kirjaaminen uuteen lukiolakiin olisi voinut vaarantaa kansakielien asemaa.
Englanninkielinen ylioppilastutkinto poistettiin sivistyslautakunnan mietinnöstä.

Eduskunnan sivistyslautakunta poisti englanninkielisen ylioppilastutkinnon mietinnöstään, joka koskee ylioppilastutkintoa ja lukiolain muuttamista.

Sivistyslautakunnan mukaan asia on poistettu sen vuoksi, että esille on tullut perustuslaillisia epäselvyyksiä.

Valiokunnan mukaan lakiehdotus olisi pitänyt käyttää perustuslakivaliokunnan kautta, mikäli englanninkielinen ylioppilastutkinto olisi haluttu sisällyttää lakiin.

Poistaminen oli perusteltua sivistyslautakunnan vuoksi myös siksi, ettei perustuslakivaliokunta ehdi käsitellä asiaa kiireellisen työtilanteen vuoksi. Poistaminen varmasti myös sen, ettei se vaaranna koko uudistuksen etenemistä.

Hallitus on esittänyt, että ylioppilastutkintoa koskeva lainsäädäntö pitäisi muuttaa entistä paremmin vastaamaan nykyisiä tarpeita.

Englanninkielisin ylioppilastutkinnon kirjaaminen lakiin olisi joiden mukaan vaarantanut kansalliskielen asemaa. Pelkona on ollut, että lukiossa osa kursseista tarjottaisiin vain englanninkielisinä.

Suomessa ylioppilastutkinnon voi suorittaa englanninkielellä jo nyt muun muassa IB-lukioissa tai kansainvälisissä kouluissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic