Uutiset

Englantilaispoliisi perheineen menetti kotinsa novichok-myrkytyksessä – "Pupillini olivat kuin neulanpistot"

Sergei Skripalin kotia Salisburyssa alettiin vartioida heti myrkytysten jälkeen maaliskuussa. Englantilaispoliisi Nick Bailey altistui novichokille Skripalin kodin ovenkahvasta.

Novichok-hermomyrkylle altistunut englantilaispoliisi Nick Bailey ja tämän perhe menettivät kotinsa ja kaikki tavaransa.

– Kaikki lasten tavarat, menetimme ne kaikki, autot, menetimme kaiken, kahden lapsen isä Bailey kertoo BBC:n haastattelussa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Bailey, 38, kertoo kokemuksistaan.

Kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia myrkytettiin Neuvostoliitossa kehitetyllä novichok-myrkyllä Britannian Salisburyssa viime maaliskuussa.

Bailey oli mennyt kotiinsa työpäivän jälkeen ja saastutti sen tietämättään sen jälkeen, kun hän oli käynyt Skripalin kodissa. Britannia epäilee Venäjän sotilastiedustelu GRU:n agenttien suihkuttaneen novichokia oven kahvaan.

Myrkytystapa tosin saatiin selville vasta kahden viikon päästä.

Myrkystä ei heti tiedetty

Skripalit oli löydetty puiston penkiltä tajuttomina sunnuntaina iltapäivällä. Illalla Bailey ja kaksi muuta poliisia lähetettiin tarkastamaan Skripalin koti.

Tunteja myöhemmin Bailey alkoi voida huonosti.

– Pupillini olivat kuin neulanpistot. Hikoilin ja oli kuuma. Tuolloin ajattelin olevani väsynyt ja stressaantunut.

Tiistaina hänen tilansa heikentyi niin paljon, että hänet vietiin sairaalaan.

– Se oli hirveää, olin hämmentynyt. En tiennyt, mitä tapahtuu ja se oli todella, todella pelottavaa.

Salisburyn sairaalassa ei tuolloin vielä tiedetty, mille myrkylle Skripalit ja Bailey olivat altistuneet. Läheisessä laboratoriossa asiaa tutkittiin kellon ympäri.

Viimein selvisi, että kyse oli novichokista. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun hermomyrkkyä käytettiin iskussa Euroopassa.

Salisburyn sairaalassa pelättiin tosissaan, että kaikki kolme kuolisivat.

Nick Bailey kertoo, että hoito oli kivuliasta ja stressaavaa.

– Olin tajuissani koko ajan. Minuun pistettiin monta kertaa… Minulla saattoi olla kerralla viisi tai kuusi tiputusletkua.

Myrkytys oli ”henkinen pahoinpitely”

Lähes kolmen viikon hoito tehosi, ja Nick Bailey pystyi lähtemään sairaalasta.

Kokemus kuitenkin traumatisoi Baileyn.

– Kuvaan sitä henkiseksi pahoinpitelyksi. On kestänyt pitkään käsitellä tätä varsinkin sen jälkeen, mitä meille tapahtui. Emme ainoastaan menettäneet kotiamme, menetimme myös tavaramme, Bailey kertoo.

Bailey sanoo, ettei koskaan tavannut Sergei ja Julia Skripalia. Myös he selviytyvät myrkytyksestä.

Bailey ei ole vieläkään varma, kuinka hän sai novichokia elimistöönsä. Kun hän kävi Skripalien kodissa, hänellä oli päällään suoja-asu.

– Olen voinut asetella suojanaamaria tai -laseja silloin, kun sitä (myrkkyä) on ollut käsissäni, Bailey kertoo.

Viime kesänä Dawn Sturgess, 44, kuoli, kun hän oli suihkuttanut novichokia kumppaninsa löytämästä hajuvesipullosta. Poliisit epäilevät, että novichok tuotiin Britanniaan kyseissä pullossa. Myrkkyä oli niin paljon, että sillä olisi voitu tappaa ”tuhansia”.

– Suren Dawnin ja hänen perheensä puolesta, koska pystyin kävelemään ulos sairaalasta, mutta hän ei, Bailey sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic