Uutiset

Ennakkoäänestyksen alku voi lupailla uutta ennätystä – viime eduskuntavaaleissa ennakkoon äänesti kolmannes äänioikeutetuista

Vilkkainta ensimmäisenä äänestyspäivänä oli Lapin vaalipiirissä.
Kuva: Timo Marttila
Kuva: Timo Marttila

Ennakkoäänestys lähti vilkkaasti käyntiin keskiviikkona. Äänestyskopissa kävi 5,6 prosenttia kaikista äänioikeutetuista. Äänioikeutettuja on yhteensä 4 255 462, joten äänestämässä on jo käynyt 237 390 äänioikeutettua.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ensimmäisenä päivänä äänesti 4,6 prosenttia äänioikeutetuista. Toisena päivänä äänestämässä oli käynyt 9,6 prosenttia äänioikeutetuista.

Naiset olivat hieman innokkaampia äänestäjiä tämän vuoden ensimmäisenä päivänä kuin miehet. 5,7 prosenttia naisista äänesti ensimmäisenä päivänä ja miehistä 5,5 prosenttia. Naiset ovat aiempinakin vuosina olleet innokkaampia ennakkoäänestäjiä kuin miehet.

Ahvenanmaalla äänestys lähti käyntiin verkkaisesti

Innokkaimpia äänestäjät olivat Lapin, Satakunnan ja Pirkanmaan vaalipiireissä. Ennakkoäänestys lähti käyntiin hitaanlaisesti Ahvenanmaan maakunnan vaalipiirissä; äänestysprosentti oli vain 2,2. Alle viiden prosentin ennakkoäänestysvilkkaus oli Ahvenanmaan lisäksi Uudenmaan vaalipiirissä, jossa äänestämässä kävi 4,8 prosenttia äänestäjistä.

Viime eduskuntavaaleissa ennakkoon äänesti 32,3 prosenttia äänioikeutetuista. Määrä on suurempi kuin koskaan aiemmin eduskuntavaaleissa, joten tämän vuoden ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä ennakoi vielä korkeampaa äänestysvilkkautta.

Viime vaalien lopullinen äänestysprosentti oli 70,1. Sodan jälkeen korkein äänestysprosentti oli vuonna 1962, jolloin äänestämässä kävi kaikkiaan 85,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Fingerpori

comic