Uutiset

Ennakkoäänestys alkaa tänään – erityisesti varmat ja eläkeikäiset äänestävät ennakkoon

Presidentinvaaleissa 2012 annettiin ensimmäisellä kierroksella yhteensä noin 3,1 miljoonaa ääntä. Näistä 46 prosenttia annettiin ennakkoon eli ennakkoääniä oli noin 1,4 miljoonaa.

Kuuden vuoden takaisista ehdokkaista ennakkoäänestäjissä oli erityisesti Sauli Niinistön äänestäjiä. Niinistö sai ennakkoäänistä 39,6 prosenttia. Varsinaisena vaalipäivänä Niinistöä äänesti 34,7 prosenttia äänestäjistä.

Tuolloin niin ikään ehdolla ollut Pekka Haavisto sai ennakkoäänistä 14,6 prosenttia ja varsinaisena vaalipäivänä Haavisto keräsi 22,4 prosenttia äänistä.

Näin ehdokkaan suosio voi vaihdella usealla prosenttiyksiköllä ennakkoäänestäjien ja varsinaisen vaalipäivän äänestäjien välillä. Tosin esimerkiksi Paavo Väyrysen suosio oli melko tasaista niin ennakkoäänissä kuin varsinaisena vaalipäivänä 2012. Ennakkoäänistä Väyrynen sai tuolloin 18,3 prosenttia ja varsinaisen vaalipäivän äänistä hän keräsi 16,9 prosenttia.

Tampereen yliopiston vaalitutkija Sami Borgin mukaan mitä vanhemmasta äänestäjästä on kysymys, sitä todennäköisemmin hän äänestää ennakkoon.

-Suomessa ylivoimainen enemmistö eläkeikäisistä käy äänestämässä ennakkoon. Nuoremmilla äänestäjillä päätös yleensä pitkittyy. Varmat äänestäjät menevät äänestämään ennakkoon, Borg kertoi Lännen Median haastattelussa.

Borg uskoo, että tämän vuoden presidentinvaaleissa ennakkoäänestyksen suosio pysyy ennallaan.

-Edellisissä vaaleissa presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella ennakkoon äänesti noin 42–46 prosenttia. Ei ole mitään syytä olettaa, että tilanne muuttuisi näissä vaaleissa.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys pidetään kotimaassa 17.–23. tammikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic