Uutiset

Ennakkoäänten laskenta ei ehdi kahdeksaksi – "On selvää, että kaikkia ääniä ei saada laskettua siihen mennessä"

Vilkas ennakkoäänestysinto johtaa siihen, että kun ennakkoäänet vaali-iltana kello kahdeksalta julkaistaan, kaikki äänet eivät ole mukana.
Kaikkia ennakkoääniä ei saada laskettua iltakahdeksaan mennessä. Kuva: Jussi Nukari
Kaikkia ennakkoääniä ei saada laskettua iltakahdeksaan mennessä. Kuva: Jussi Nukari

Ennakkoon eduskuntavaaleissa annettujen äänten suuri määrä johtaa siihen, että kaikkia ennakkoääniä ei saada laskettua iltakahdeksaan mennessä vaalipäivänä.

– Erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla ääniä on annettu niin paljon, että on selvää, että Uudellamaalla ei saada kaikkia laskettua siihen mennessä, sanoo oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Ennakkoäänet julkaistaan kello 20 vaali-iltana vaalihuoneistojen sulkeuduttua kuten tavallisestikin.

– Silloin pitää vain muistaa, että tulos ei kaikkien vaalipiirien osalta ole täydellinen, Jääskeläinen sanoo.

Suuri ennakkoon äänestäneiden määrä vaikuttaa myös varsinaisena vaalipäivänä annettavien äänten laskentaan.

– Mitä enemmän ihmisiä äänestää ennakkoon, sitä vähemmän äänestää varsinaisena vaalipäivänä. Varsinaisen vaalipäivän äänet ehditään näin laskea nopeammin, Jääskeläinen sanoo.

Ennakkoon äänensä kävi antamassa alustavien tietojen mukaan yli 1,5 miljoonaa suomalaista, mikä on 36,1 prosenttia äänioikeutetuista. Luvut tarkentuvat vielä myöhemmin.

– Jo nyt voidaan aika varmasti sanoa, että päästiin kaikkien aikojen ennätykseen, jos puhutaan absoluuttisesta äänien määrästä, Jääskeläinen sanoo.

Ennakkoäänestyksen suosion kasvu kuluvalla vuosikymmenellä on johtanut siihen, ettei ennakkoääniä ole saatu laskettua kahdeksaan mennessä myöskään kaksissa edellisissä vaaleissa. Vuoden 2015 vaaleissa iltakahdeksasta myöhästyttiin ainakin Keski-Suomen vaalipiirissä, 2011 vaaleissa ennakkoäänten laskenta venyi ainakin Oulun ja Keski-Suomen vaalipiireissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic