Uutiset

Ennakkoäänten laskenta on meneillään – Vaali-illasta tulossa jännittävä

Ennakkoäänten laskenta on aloitettu kello 12 jälkeen sunnuntaina. Kaikkia ennakkoääniä ei ilmeisesti saada laskettua kello 20 mennessä, jolloin perinteisesti julkistetaan ennakkoäänten tulos. Vaalitulos alkaa vahvistua kello 21 ja 22 välillä, jolloin Yle julkistaa vaaliennusteensa.
SDP:n vaalivalvojaisia valmisteltiin sunnuntai-iltana Helsingissä. Kuva: Silja Viitala
SDP:n vaalivalvojaisia valmisteltiin sunnuntai-iltana Helsingissä. Kuva: Silja Viitala

Vaaliviikolla julkistetut mielipidetiedustelut ennakoivat jännittävää vaali-iltaa. Yleisradion torstaina julkistaman kannatusmittauksen perusteella sdp saisi eduskuntavaaleissa 19, perussuomalaiset 16,3 ja kokoomus 15,9 prosenttia äänistä. Keskusta jäisi mittauksen mukaan neljänneksi 14,5 prosentin äänisaalillaan.

Yksikään puolue ei saanut Yleisradion eikä Helsingin Sanomien viimeisessä mittauksessa yli 20 prosentin kannatusta, mikä on historiallista. Kiinnostavaa Yleisradion mittauksessa oli myös se, että perussuomalaiset ohitti siinä kokoomuksen ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Helsingin Sanomien mittauksessa kokoomus oli edelleen perussuomalaisten edellä.

Vihreät saisi Ylen mittauksen mukaan vaaleissa 12,2, vasemmistoliitto 8,7, rkp 4,9, kristillisdemokraatit 4,3 ja siniset 0,8 prosenttia äänistä. Ylen mittauksen teki Taloustutkimus ja siihen osallistui 1969 ihmistä. Kannatusmittauksen virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Mittauksen muutokset mahtuvat siis virhemarginaaliin.

Hallituksen muodostajalle ohut mandaatti

Vaalien voittajapuolueesta nimetään hallitustunnustelija, joka aloittaa neuvottelut muiden puolueiden kanssa hallituksen muodostamiseksi. Hallitusneuvotteluista saattaa tulla hankalat, jos kärkipuolueiden asetelmat jäävät vaaleissa samankaltaisiksi kuin viimeisimmissä kannatusmittauksissa.

Hallituksen muodostajan mandaatti jää hyvin ohueksi, jos päähallituspuolueenkin kannatus on alle 20 prosenttia. Vähintään neljä puoluetta ilmeisesti tarvitaan, että hallituksella on tulevassa eduskunnassa riittävä enemmistö.

Viime vaalien voittajalla menee heikosti

Viime eduskuntavaalit pidettiin vuoden 2015 huhtikuussa, jolloin keskusta nousi vaalien voittajaksi. Mielipidemittausten mukaan keskusta olisi nyt saamassa historiallisen huonon tuloksen.

Keskusta sai 2015 koko maan äänistä 21,1 prosenttia. Vastaavasti kokoomus sai 18,2, perussuomalaiset 17,7, ja sdp 16,5 prosenttia äänistä. Vihreät saivat 8,5 prosenttia, rkp 4,9 prosenttia ja kristillisdemokraatit 3,5 prosenttia äänistä.

Edustajien määrillä mitattuna keskusta sai tuolloin 49, perussuomalaiset 38, kokoomus 37, sdp 34, vihreät 15, rkp yhdeksän, vasemmistoliitto kaksitoista ja kristillisdemokraatit viisi kansanedustajaa eduskuntaa.

Keskusta sai vuoden 2015 vaaleissa neljätoista lisäpaikkaa eduskuntaan. Perussuomalaisten paikkamäärä eduskunnassa väheni yhdellä, kokoomus menetti seitsemän ja sdp kahdeksan paikkaa. Vihreät onnistui lisäämään kansanedustajapaikkojensa määrää viidellä. Rkp säilytti kansanedustajiensa määrän ennallaan. Samaan aikaan vasemmistoliitto menetti kaksi edustajapaikkaa.

Ennakkoäänestys vilkasta

Viime eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 70,1 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan lukema on 0,4 prosenttia vuoden 2011 vaaleja heikompi. Vuonna 2015 vilkkaimmin äänestettiin Helsingissä, jossa peräti 75,1 prosenttia äänioikeutetuista äänesti. Keskimääräistä vilkkaammin äänestettiin myös Uudenmaan vaalipiirissä, jossa 72,4 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Myös Vaasan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan vaalipiireissä äänestettiin keskimääräistä aktiivisemmin.

Ennakkoäänestys oli näissä eduskuntavaaleissa ennätysvilkasta. Ennakkoon äänesti 36 prosenttia äänioikeutetuista. Yhteensä ennakkoon äänestäneitä oli yli 1,5 miljoonaa.

Kaikkia ennakkoääniä ei ilmeisesti saada laskettua kello 20 mennessä, jolloin perinteisesti julkistetaan ennakkoäänten tulos. Vaalitulos alkaa vahvistua kello 21 ja 22 välillä, jolloin Yle julkistaa vaaliennusteensa.

Vaalipiirilautakunnat ovat aloittaneet ennakkoäänten laskennan aikaisintaan kello 12 tänään.

Tarkistuslaskenta maanantaina

Vaalitulokseen lisätään vaalipäivän äänestyksen äänet sitä mukaan, kun niitä ehditään vaalilautakunnissa laskea. Koko maan alustavan laskennan tulos on valmis yleensä noin puoleenyöhön mennessä. Suurimmissa vaalipiireissä ja kunnissa vaalituloksen laskenta kestää pisimpään.

Vaalipäivän illan ääntenlaskentaa kutsutaan alustavaksi laskennaksi. Äänten tarkastuslaskenta aloitetaan vaalipiirilautakunnissa maanantaina viimeistään klo 12. Tarkastuslaskennassa lasketaan uudelleen vaalipäivän äänestyksessä annetut äänet. Vaalien tulos, erityisesti yksittäisten ehdokkaiden äänimäärät, saattaakin muuttua tarkastuslaskennassa siitä, mitä se oli vielä alustavassa laskennassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic