Uutiset

Ennätysmäärä laittomia rajanylityksiä Meksikon puolelta Yhdysvaltoihin alkuvuodesta

Demokraattien puolelle hypänneitä republikaanisenaattoreita yriteltiin taivutella kannattamaan presidentin hätätilan julistusta.
Kentuckyn republikaanisenaattori Rand Paul aikoo äänestää presidentti Donald Trumpin julistamaa hätätilaa vastaan. Kuvaaja: JIM LO SCALZO
Kentuckyn republikaanisenaattori Rand Paul aikoo äänestää presidentti Donald Trumpin julistamaa hätätilaa vastaan. Kuvaaja: JIM LO SCALZO

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto varoitti ennätyksellisestä määrästä laittomia rajanylittäjiä Meksikon rajalla tiistaina. Samaan aikaan kongressi oli lähellä Trumpin julistaman hätätilan peruuttamista.

New York Timesin mukaan siirtolaisten määrä tuplaantui viime kuussa verrattuna viime vuoden helmikuuhun. Rajan ylitti helmikuussa laittomasti yli 76 000 siirtolaista, mikä on ennätys viimeisten 11 vuoden aikana.

Kotimaan turvallisuuden ministeri Kirstjen Nielsen kävi Capitolin kukkulalla samaan aikaan kun Valkoinen talo yritti saada joitakin republikaaneja perumaan Trumpin vastaisten toimien taakse menemisen. Republikaanisenaattoreilla oli ”henkevä keskustelu” aiheesta, kertoi senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnel.

Trump julisti hätätilan rajalle 15. helmikuuta saadakseen rahaa rajamuurin rakentamiseen muihin tarkoituksiin suunnatuista varoista. Trumpin mukaan rajamuuria tarvitaan laittoman maahanmuuton ja huumeiden salakuljetuksen pysäyttämiseksi.

Neljä republikaania demokraattien hankkeen taakse

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone on jo hyväksynyt toimet Trumpin julistuksen peruuttamiseksi. Republikaanienemmistöisen senaatin odotetaan tekevän samoin ensi viikon lopulla nyt kun neljä republikaanisenaattoria on sanonut kannattavansa demokraattien hanketta.

Kongressissa ei kuitenkaan ole niin sanottua superenemmistöä Trumpin odotetun veton torjumiseksi.

Lainlaatijat kertoivat Nielsenin tehneen vahvan esityksen siitä, miten rajalle on saapunut ennätysmäärä laittomia rajanylittäjiä.

– Ministeri Nielsen kertoi tuoreimmat pidätysluvut, sanoi Montanan republikaanisenaattori Steve Daines.

Rajalla oli tammikuussa pidätetty 60 000 ja helmikuussa 76 000 ihmistä.

– Nykyisten trendien mukaan tästä vuodesta tulee kaikkien aikojen ennätysvuosi laittomille rajanylityksille, hän sanoi.

Nielsenin esitys ei kuitenkaan vakuuttanut senaattori Rand Paulia, joka ilmoitti viikonloppuna kannattavansa kolmen muun republikaanisenaattorin kanssa hanketta torjua Trumpin hätätilajulistus.

– Minulle tällä ei ole mitään tekemistä maahanmuuton kanssa. Kyse on siitä, voiko presidentti käyttää rahaa, jota kongressi ei ole hänelle antanut, Paul kertoi toimittajille.

”Vain kongressilla oikeus käyttää rahaa”

Paul sanoi ainakin kuuden muun republikaanisenaattorin ajattelevan kuten hän. Hän ei kuitenkaan ollut varma, aikoivatko he äänestää presidenttiä vastaan.

Paul sanoi keskustelleensa asiasta presidentin kanssa.

– Puhuin presidentin kanssa eräänä yönä tästä. Luulen että hän ymmärtää, että minulla on vahva usko siihen, että perustuslain mukaan vain kongressilla on oikeus käyttää rahaa.

Viime kuussa kongressi torjui Trumpin vaatimuksen 5,7 miljardista dollarista muurin rakentamiseen. Demokraattien mukaan rajaturvallisuutta voi parantaa paremmilla ja halvemmilla keinoilla kuin rakentamalla muuri.

Mikäli myös senaatti torjuu presidentin hätätilalain, Trumpin odotettu veto olisi ensimmäinen hänen kaudellaan. Trumpin kauden kahden ensimmäisen vuoden aikana republikaaneilla oli enemmistö sekä senaatissa että edustajainhuoneessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti