Uutiset

Ennätysmiestä juhlittiin eduskunnassa - Ilkka Kanervan saavutusta ei ylitetä

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä oli torstaina aihetta kakkukahveihin ja onnittelulauluun. Turkulaisesta kansanedustajasta, ministeri Ilkka Kanervasta (kok.) tulee lauantaina Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja. Kanerva valittiin eduskuntaan vuonna 1975. Lauantaina hän on istunut eduskunnassa 15 331 päivää eli päivän kauemmin kuin edellisen ennätyksen hallussapitäjä Johannes Virolainen (ml., kesk.)

-Ilkka Kanervalla ei sisääntulossa rima heilunut. Hän sai ensimmäisissä eduskuntavaaleissaan 8921 ääntä, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoi.

Jokisen mukaan on epätodennäköistä, että kukaan enää tekisi samanlaista uraa parlamentissa kuin Kanerva. Hän on käynyt 11 vaalit ja lupautunut olemaan ehdolla 12 kerran seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Kanervan menestyksen salaisuus on Jokisen mukaan sportti, body ja tsemppi. Ikuisella urheilumiehellä on aina bodya eli voimaa viedä politiikassa asioita eteenpäin tsemppaavalla eli kannustavalla elämänasenteella.

-Mielensäpahoittajat eivät näin pitkälle pääsisi.

Kanerva on saanut viime päivinä paljon huomiota pitkän eduskuntauransa vuoksi. Hän sanoo Suomen ennätyksensä yhteydessä pohtineensa paljon sitä, mihin Suomi ja koko maailma on menossa. Suomessa on hänen mukaansa hyvin olennaista pitää nyt huolta siitä, että kaikki suomalaiset voisivat kokea positiivisen tunteen kuulumisesta kansaan. Tässä asiassa on poliittisella koneistolla iso haaste.

-On iso vastuunkannon paikka siinä, että Suomea ei päästetä hajalle. Pitää tehdä oikeat linjaukset sisäisesti ja ulkoisesti.

Kansanedustajan tehtävä on Kanervan mukaan muuttunut hyvin paljon 41 vuoden aikana. Nykyään tehtävä on ammattimainen ja kansainvälinen ja vaatii 12-14 tunnin työpäiviä. Kansanedustajan vaikutusmahdollisuuksia hän pitää hyvinä, mikäli edustaja tuntee päätöksentekokoneiston.

-Koen kykeneväni vaikuttamaan, mutta se vaatii paljon työtä.

Kanerva myös korosti, että politiikka ei ole yhden miehen show. Kokoomuksessa hän totesi asioiden nyt olevan poikkeuksellisen hyvin ja hyvä värinä vain jatkuu.

Kanerva on toiminut pitkän uransa aikana useaan kertaan ministerinä. Hän on ollut ministerinä valtioneuvoston kansliassa, liikenneministerinä, työministerinä ja ulkoministerinä. Vuosina 2014-2016 hän oli Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen presidentti. Ministerin arvonimen hän sai tänä vuonna,

Kakkostilaa pitävän Johannes Virolaisen jälkeen kolmanneksi pisimpään kansanedustajana on toiminut vuodesta 1919-1960 John Österholm (r.). Nykyisistä kansanedustajista edustajapäiviä seuraavaksi eniten on kertynyt Mauri Pekkariselle (kesk.) ja Ben Zyskowiczille (kok.). Naisista pisimpään on ollut Sirkka-Liisa Anttila (kesk.)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic