Uutiset

Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet epäselviä

Vaalivoitto takaa Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyi ja hänen puolueelleen täyden poliittisen vallan. Asiantuntijat ennustavat, että presidentin suosio kääntyy pian laskuun.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on luvannut muun muassa kitkeä korruptiota ja tehdä talousuudituksia. Kuva: TATYANA ZENKOVICH
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on luvannut muun muassa kitkeä korruptiota ja tehdä talousuudituksia. Kuva: TATYANA ZENKOVICH

Viikonlopun vaalit asettivat Ukrainan aivan uudenlaiseen poliittiseen tilanteeseen, kun presidentti Volodymyr Zelenskyin Kansan palvelija -puolue varmisti maanantaina enemmistön maan parlamenttivaaleissa.

Puolue saa yli puolet parlamentin paikoista, mikä takaa Zelenskyin puolueelle mahdollisuuden hallita parlamenttia. Tulos on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa Ukrainan itsenäistymisen jälkeen presidentin puolue voittaa enemmistön paikoista.

Mainokset, vaaliteltat ja televisiosta välitetyt keskustelut loivat vaalitunnelmaa Ukrainaan. Nuorisotutkimusseuran tutkija Arseniy Svynarenko on parhaillaan paikalla Ukrainan Odessassa. Hänen mukaansa mitään poikkeuksellista, kuten suurta määrää poliiseja, ei näy.

Svynarenkon mukaan vaalitulos oli vanhojen puolueiden vastainen protesti. Zelenskyi sai kansan puolelleen muun muassa populistisilla lausunnoillaan.

Nyt ukrainalaisten odotukset ovat korkealla. Länsimielinen presidentti on luvannut kitkeä rehottavaa korruptiota ja kohentaa talotta maassa, joka on eräs Euroopan köyhimmistä.

– On hyvin vähän tietoa siitä, mitä puolue oikeasti suunnittelee tekevänsä, Svynarenko sanoo.

– Presidentin puolueen sisällä on monta ääntä, linjaa ja mielipidettä.

Kokemattomat poliitikot valtaan

Vaalivoitto takaa Zelenskyille ja hänen puolueelleen täyden poliittisen vallan ja vahvat valtuudet panna täytäntöön luvattuja uudistuksia.

Alle vuosi sitten perustetulla puolueella ei ole aikaisemmin ollut parlamentissa yhtään paikkaa. Se on kasvanut maan suosituimmaksi vain muutamassa kuukaudessa.

Zelenskyi on kokematon poliitikko. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau sanoo, että osa Zelenskyin ensimmäisistä päätöksistään on laittomia ja perustuslainvastaisia.

Presidentin tapaan myös puolueessa on paljon politiikasta kokemattomia, uusia kasvoja, mitä puolue korosti myös kampanjassaan.

– Häntä ympäröivät kokemattomat ihmiset, ystävät, liikekumppanit ja jotkut arveluttavat neuvonantajat, joilla on kytköksiä oligarkkeihin ja maanpaossa oleviin poliitikkoihin.

Tutkija: ihmeitä ei ole luvassa

Presidentti Zelenskyi ehti vakuuttaa vaalituloksen tultua julki, etteivät hän ja hänen puolueensa tuota ukrainalaisille pettymystä. Hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan uskovansa, että puolueen tärkeimmät tavoitteet ovat samanlaisia kuin kaikilla ukrainalaisilla: esimerkiksi sodan lopettaminen ja maassa rehottavan korruption kitkeminen.

Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-tutkimusohjelman johtaja Arkady Moshes suhtautuu lupauksiin varoen. Hänen mukaansa tämänhetkinen tilanne on kiinnostava, mutta hankala. Ihmeisiin hän ei usko.

– En odottaisi tältä poliittiselta ryhmältä uudistusten läpivientiä ja Venäjä-suhteiden normalisointia kovin nopeasti.

Mikäli uudistuksia ei panna täytäntöön pian, Moshes uskoo presidentin suosion lähtevän nopeasti laskuun, kuten Ukrainassa usein vaalien jälkeen käy. Aikaisemmat presidentit ovat voineet vedota siihen, että heillä on halua tehdä uudistuksia, mutta ei parlamentin tukea. Tällä kertaa presidentillä ei ole mahdollisuutta tehdä parlamentista syntipukkia.

Sen sijaan Svynarenko näkee puolueella myös mahdollisuuksia.

– Opposition puolueilla on vain pieni mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin, koska yksi puolue hallitsee koko parlamenttia.

Venäjä-mielinen puolue kakkossijalle

Vaaleissa toiseksi ylsi Venäjä-myönteinen Oppositiorintama, joka saanee äänistä vajaat 13 prosenttia. Niiden turvin puolue nousee parlamenttiin.

Svynarenkon mukaan puolue koostuu Putinin kannattajista, jotka parlamenttiin päästessään välittävät Venäjän viestejä.

– Nyt he saivat paikan, josta kommunikoida suurelle yleisölle Putinin viestejä, Svynarenko sanoo.

Jos presidentti epäonnistuu, se voi ulkopoliittisen instituutin Moshesin mukaan olla ponnahduslauta puolueelle.

Hänen mukaansa ihmiset väsyivät edelliseen hallitukseen, joka ei saanut aikaan edistystä uudistusten suhteen. Moni ukrainalainen ajattelee, että vastaus tyytymättömyyteen on se, että jotain pitää muuttua.

Mikäli jälleen nähdään epäonnistuminen, vaihtoehto pettymykseen ei Moshesin mukaan välttämättä ole Eurooppa-myönteinen.

Ukrainan parlamenttivaalit

Yli 70 prosenttia äänistä laskettu

Parlamentin 450:stä paikasta 423 täytetään.

Kansan palvelija -puolue saa 42,7 prosenttia äänistä ja 251 paikkaa 450:stä.

Oppositiorintama saa 13 prosenttia ja 44 paikkaa.

Euroopan solidaarisuus saa 8,4 prosenttia ja 26 paikkaa.

Julia Timoshenkon ryhmittymä saa 8 prosenttia ja 26 paikkaa.

Holos saa 6,2 prosenttia ja 20 paikkaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic