Uutiset

Ensi maanantaina matkustamiselle on auki jo kirjavampi kartta – hallitus poisti matkustusrajoitukset 17 maan kohdalta

Matkustusrajoituksia purettiin osittain myös muutamaan Euroopan ulkopuoliseen maahan. Näistä maista työmatka- ja muu välttämätön liikenne on sallittua ensi maanantaista lähtien.
Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Suomi noudattaa edelleen varovaista linjaa. Kuva: Mauri Ratilainen
Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Suomi noudattaa edelleen varovaista linjaa. Kuva: Mauri Ratilainen

Hallitus päätti luopua matkustusrajoituksista ensi maanantaina 13. heinäkuuta Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Italian, Itävallan, Kreikan, Maltan, Saksan, Slovakian, Slovenian, Unkarin, Liechtensteinin, Sveitsin, Kyproksen, Andorran, Vatikaanivaltion, Irlannin ja San Marinon välisestä liikenteestä.

Hallituksen sisärajavalvontaa ja matkustusrajoituksia koskevia päätöksiä esittelivät keskiviikkona sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sekä ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

– Noudatamme edelleen hyvin varovaista linjaa, Ohisalo sanoo.

Sisärajavalvonnasta luovutaan sellaisten maiden osalta, joissa koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on samankaltainen kuin niissä maissa, joiden osalta sisärajavalvonta on jo poistettu. Raja-arvona pidetään ensisijaisesti kahdeksaa uutta tautitapausta sataa tuhatta henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Toissijaisesti voidaan harkita maahantulorajoitusten purkamista niiden maiden osalta, joissa on enintään kymmenen uutta tautitapausta sataa tuhatta henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Matkustaminen Islantiin jatkuu

Sisärajavalvonta on tähän mennessä poistettu Suomen ja Islannin, Tanskan, Norjan ja Baltian maiden välisestä liikenteestä. Näistä Islannissa ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 12,7. Suomen ja Islannin väliseen liikenteeseen ei kuitenkaan palautettu matkustusrajoituksia.

– Keskustelimme asiasta. Emme lukittaudu täysin kahdeksan raja-arvoon ilmaantuvuusluvussa, vaan voimme katsoa hieman sitä joustoa sen perusteella, mihin suuntaan tautitilanne maassa kehittyy. Islannin kohdalla väestömäärä on pieni ja muutamatkin tautitapaukset helposti aiheuttavat isompaa tautilukua. Olemme ymmärtäneet, että Islannilla on tautitilanteen hoito hyvin hallinnassa, Ohisalo sanoo.

Työmatkaliikennettä helpotetaan Euroopan ulkopuolisista maista

Matkustusrajoituksia puretaan osittain myös Euroopan ulkopuolelle. Kriteerinä rajoitusten purkamiselle näihin maihin on myös kahdeksan tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden kahden viikon ajalla.

Työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne sallitaan Algeriaan, Australiaan, Georgiaan, Japaniin, Uuteen-Seelantiin, Ruandaan, Thaimaahan, Etelä-Koreaan, Tunisiaan, Uruguayihin ja Kiinaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic