Uutiset

Ensimmäinen koronakuolema Venäjällä – Vajaan viikon hoidossa ollut potilas menehtyi viranomaisten mukaan keuhkokuumeeseen

Sekä asiantuntijat että venäläiset ihmettelevät Venäjän alhaisia koronavirustartuntojen määriä.
Venäläismies hamstrasi ruokaa supermarketissa Moskovassa keskiviikkona. Venäjällä on vahvistettu 147 koronavirustartuntaa, mutta lukuja epäillään. Kuva: epa08304233
Venäläismies hamstrasi ruokaa supermarketissa Moskovassa keskiviikkona. Venäjällä on vahvistettu 147 koronavirustartuntaa, mutta lukuja epäillään. Kuva: epa08304233

Venäjällä on kuollut ensimmäinen koronavirustartunnan saanut ihminen.

Viranomaisten mukaan menehtynyt on 79-vuotias nainen, jolla oli aiempia terveysongelmia. Infektiosairaalan ylilääkäri Svetlana Krasnova kertoo Kommersant-lehdelle, että iäkkäällä potilaalla oli useita kroonisia sairauksia: kakkostyypin diabetes, valtimotauti ja verenpainesairaus. Venäläislähteiden mukaan kuoleman aiheutti keuhkokuume.

Kommersantin mukaan potilas oli hakeutunut sairaalahoitoon 13. maaliskuuta. Seuraavana päivänä hän oli saanut hoitoa yksityisklinikalla. Kaksi päivää myöhemmin hänet oli siirretty Moskovan infektiosairaalaan numero 2. Koronavirustestin tulos oli myönteinen.

Venäjän koronavirustilannetta tarkkailevan operatiivisen erikoisyksikön, koronapäämajan mukaan nainen sai intensiivistä hoitoa ja oli infektiosairaalassa eristysboksissa.

Venäjän viranomaisten mukaan kuolleen lähipiiri on tiedossa ja tarkkailussa, eikä siihen kuuluvilla ole vakavia oireita.

Venäjän alhaiset luvut ihmetyttävät

Keskiviikkoon mennessä Venäjällä oli todettu 147 koronavirustartuntaa. Alhaiset tartuntaluvut ovat herättäneet kummastusta sekä venäläisten että viruksen leviämislogiikkaa tuntevien keskuudessa.

Venäjällä on pitkä maaraja Kiinan kanssa. Kiinan Hubein provinssi oli virusepidemian lähtöpaikka.

Venäjän tartuntaluvut näyttävät myös paremmilta kuin vaikkapa Suomen, vaikka mailla on yhteinen lähes 1 300 kilometrin maaraja ja paljon kanssakäymistä. Itärajan yli kulkee tavallisesti satoja tuhansia matkailijoita kuukaudessa.

Suomessa on torstaiaamuun mennessä todettu 359 tartuntaa.

Politiikantutkija arvioi 1 600:n kuolleen

Politiikantutkija ja historian tohtori Valeri Solovei esitti Moskovan kaiku -radioaseman haastattelussa arvion, että koronaan liittyviä kuolemantapauksia olisi Venäjällä todettu vähintään 1 600 kappaletta.

Havaitsemattomia tapauksia hänen mukaansa voi olla moninkertainen määrä. Solovein haastattelu on luettavissa venäjäksi Ekho Moskvyn sivustolta.

Solovei perusteli väitettään muun Euroopan leviämiskäyrillä ja sillä, että Venäjällä viranomaisten on helppo salata koronatartunnan aiheuttamat kuolemantapaukset ilmoittamalla kuolinsyyksi jotakin muuta.

– Selitys on yksinkertainen. Muistatte Tshernobylin, muistatte suurtulvan Krimskissä. Meillä aina salaillaan, aina, Solovei kommentoi.

Kun suuri osa viruksen kuolonuhreista on ikäihmisiä, heidän kuolinsyykseen merkitään Solovein mukaan Venäjällä nyt ”sairaalaolojen ulkopuolinen keuhkokuume” tai jokin muu heidän perussairauksiinsa sopiva syy.

– Ei kannata uskoa päätelmiä, että koronavirus olisi kiertänyt ohi jäisen aavikon nimeltä Venäjä. Se on täyttä valetta. Havaittujen koronaviruskuolemien määrä Venäjällä on vähintään 1 600 tammikuun puolivälistä alkaen, Solovei sanoi viitaten ”terveydenhuollossa toimiviin omaatuntoaan kuunteleviin ihmisiin”.

Uusimmat

Fingerpori

comic