Uutiset

Ensimmäiset alaikäiset turvapaikanhakijat siirretty Kreikasta Suomeen

Suomeen on alkuviikon aikana siirretty ilman huoltajaa Kreikan pakolaisleireillä olleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Kaikkiaan Suomi on sitoutunut ottamaan 175 pakolaista.
Kreikassa oli kesäkuun puolivälissä yli 4 800 ilman huoltajaa olevaa pakolaislasta. Kuva: epa08424643
Kreikassa oli kesäkuun puolivälissä yli 4 800 ilman huoltajaa olevaa pakolaislasta. Kuva: epa08424643

Euroopan komissio tiedotti Kreikasta siirretyn tiistain ja keskiviikon aikana Suomeen ja Portugaliin yhteensä 49 ilman huoltajaa ollutta alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Suomen-edustuston tiedotuspäällikkö Pia Siitonen ei pystynyt vahvistamaan Suomeen tulleiden alaikäisten määrää, mutta aiemmin on uutisoitu, että Suomeen olisi tällä viikolla ollut tulossa 25 lasta.

Yhteensä Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan pakolaisleireiltä 175 turvapaikanhakijaa.

Kreikassa oli kesäkuun puolivälissä yli 4 800 ilman huoltajaa olevaa pakolaislasta. Euroopan komission laatimassa toimintasuunnitelmassa esitettiin 1 600 lapsen siirtoa muihin EU-maihin. Järjestelyyn on toistaiseksi osallistunut 11 EU:n jäsenmaata sekä Norja.

Kohderyhmänä huoltajaa vailla olevat lapset

Tähän mennessä jäsenmaat ovat jo tarjoutuneet vastaanottamaan kaikkiaan 2 000 lasta ja nuorta. Pääasiallinen kohderyhmä ovat ilman huoltajaa olevat lapset, mutta järjestelyyn hyväksytään myös lapsia, joilla on jokin vakava terveysongelma, ja heidän lähiomaisiaan.

Kreikan leireiltä saapuneet turvapaikanhakijat viettävät koronaviruksen takia kaksi viikkoa karanteenia vastaavassa järjestelyssä, minkä jälkeen heidät sijoitetaan alaikäisten vastaanottoon erikoistuneisiin vastaanottokeskuksiin.

Alaikäisten vastaanottoon tarkoitettuja paikkoja on Oulussa, Vöyrissä, Kotkassa, Hämeenkyrössä, Espoossa ja Turussa. Lisäksi Sipooseen avataan uusi ryhmäkoti.

Uusimmat

Fingerpori

comic