Uutiset

Ensimmäiset asevelvolliset astuivat armeijan harmaisiin Ruotsissa

Norrbottenin rykmentti otti tänään maanantaina vastaan Ruotsin uuden asevelvollisuusjärjestelmän ensimmäiset varussotilaat. Rykmentin jääkäripataljoonassa Arvidsjaurissa palveluksensa aloitti 140 sotilasta, joista 135 on miehiä ja viisi naisia.

Pataljoonan esikuntapäällikkö majuri Björn Eliasson kertoo, että joukossa on sekä vapaaehtoisesti asepalvelukseen hakeutuneita että uuden asevelvollisuusjärjestelmän kautta palvelukseen määrättyjä.

-Tunnelma on jännittynyt. Kaikki meille tulevat alokkaat halusivat kuitenkin juuri tänne, joten he ovat myös motivoituneita ja kiinnostuneita, kertoo Eliasson.

Hänen mukaansa nyt alkanut 11 kuukautta kestävä jääkärikoulutus on yksi Ruotsin puolustusvoimien rankimpia. Siksi tähän ryhmään hakeutuneiden varusmiesten koulutus aloitetaan ensimmäisenä.

-Haluamme varmistaa, että asevelvolliset ehtivät kehittyä riittävästi fyysisesti ja henkisesti ennen kylmää talvea, jolloin koulutus on äärimmäisten sääolosuhteiden takia kaikkein haastavinta.

Kutsunnat jatkuvat

Kuluvan kesän aikana yhteensä 4 000 asevelvollista astuu palvelukseen eri puolilla Ruotsia. Saman verran asevelvollisia aiotaan kouluttaa myös vuonna 2019.

Uusi asevelvollisuus koskee miehiä ja naisia, ja sen on tarkoitus täydentää vapaaehtoisuuteen perustuvaa maanpuolustusta.

Ruotsin hallitus päätti yleisen asevelvollisuus lakkauttamisesta vuonna 2009 ja sen palauttamisesta keväällä 2017.

Kutsuntakirjeet lähetettiin kaikille vuosina 1999–2000 syntyneille viime kesänä. Lokakuussa alkaneisiin kutsuntoihin pyydettiin noin 13 000 nuorta aikuista.

Vaikka ensimmäiset asevelvolliset astuivat jo palvelukseen, jatkuvat kutsunnat tänä vuonna kesäkuun loppuun asti.

Varussotilaat astuvat palvelukseen useana eri ajankohtana palveluspaikasta, -ajasta ja tehtävästä riippuen. Viimeiset asevelvollisuuden kautta armeijaan määrätyt aloittavat palveluksena elokuussa.

Ruotsissa palvelusaika on joko 9 tai 11 kuukautta.

Majuri Eliasson kertoo, että pitkästä ja haastavasta koulutuksesta huolimatta jääkäripataljoonan alokkaiden ensimmäinen päivä on rauhallinen.

-Ilmoittaudutaan, haetaan varusteet, opetellaan sotilaspuvun käyttöä ja vuoteen petaamista. Siitä se alkaa, sanoo Eliasson.

Ruotsin asevelvollisuus

Ruotsi päätti yleisen asevelvollisuuden palauttamisesta keväällä 2017, kahdeksan vuoden tauon jälkeen.
Lokakuussa 2017 alkaneisiin kutsuntoihin kutsuttiin noin 13 000 nuorta, joista 4 000 aloittaa palveluksen vuonna 2018. Palvelus kestää joko 9 tai 11 kuukautta.
Ensimmäiset asevelvolliset astuivat palvelukseen 11. kesäkuuta jääkäripataljoonassa Arvidsjaurissa, joka on osa Norrbottenin rykmenttiä.
Armeijaan määrättyjen palvelus alkaa eri aikoihin eri puolilla Ruotsia palveluspaikan, -sijainnin ja tehtävän mukaan. Viimeinen tämän vuoden saapumiserä astuu palvelukseen elokuun lopulla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic