Uutiset

Ensimmäiset kansanmurhatuomiot Kambodzhan punakhmereille

Nuon Chea, 92, ja Khieu Samphan, 87, todettiin syyllisiksi muslimien ja etnisten vietnamilaisten kansanmurhaan.
Nuon Chea oli punakhmerien valtion kakkosmies Pol Potin jälkeen.

Ensimmäistä kertaa Kambudzhassa on tuomittu kaksi punakhmerien hirmuhallinnon johtajaa kansanmurhasta, kertoo BBC.

Nuon Chea, 92, oli pahamaineisen punakhmerien johtajan Pol Potin kakkosmies, ”Veli numero kaksi”, Khieu Samphan, 87, oli valtionpää.

Heidät tuomitsi kansanmurhasta YK:n tukema erityistuomioistuin. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun virallisesti tunnustettiin, että Kambodzhaa 1970-luvulla hallinneet punakhmerit syyllistyivät kansainvälisen lain silmissä kansanmurhaan.

Miehet istuvat vankilassa jo elinkautista rikoksista ihmisyyttä vastaan. He saivat nyt uudet elinkautiset.

Punakhmerit hallitsivat Kambodzhaa vuosina 1975–1979, tuona aikana kuoli ainakin kaksi miljoonaa ihmistä. Moni heistä kuoli nälkään tai pakkotyöhön. Tai sitten heidät teloitettiin valtion vihollisina Pol Potin yrittäessä tehdä maasta agraarisen utopian.

Tuomari Nil Nonn luki pitkän oikeuden päätöksen oikeussalissa, joka oli täynnä punakhmerien uhreja.

Miehet tuomittiin myös monista muista rikoksista, kuten pakkoavioliitoista, raiskauksista ja uskonnollisesta vainosta.

Yritys luoda agraarinen utopia

Olennaista oli kuitenkin se, että Nuon Chea todettiin syylliseksi kansanmurhaan yrittäessään hävittää maasta muslimit ja etniset vietnamilaiset. Khieu Samphan todettiin syylliseksi vietnamilaisten kansanmurhaan.

Pol Pot, oikealta nimeltään Saloth Sar, oli radikaali maoisti, joka sai koulutuksensa Ranskassa. Hän yritti luoda muiden radikaalien tuella agraarisen yhteiskunnan, joka ei ollut riippuvainen muista valtioista. Kaupungit tyhjennettiin ja asukkaat pakotettiin työskentelemään maaseudun kommuuneissa. Monet kuolivat pakkotyöhön, toiset kuolivat saadessaan liian vähän ruokaa.

Vallassaoloaikanaan punakhmerit kiduttivat ja tappoivat kaikkia vihollisina pitämiään – intellektuelleja, vähemmistöjä, entisiä virkamiehiä – ja heidän perheitään.

Kyseessä oli yksi 1900-luvun verisimmistä hallinnoista.

Kaikki päättyi vuonna 1979 Vietnamin joukkojen invaasioon. Pol Pot pakeni ja oli vapaana Kambodzhan syrjäkulmilla vuoteen 1997 saakka. Hän kuoli kotiarestissa vuotta myöhemmin.

Uusimmat

Fingerpori

comic