Uutiset

Ensimmäiset kotiutuslennot perjantaina – Ulkoministeri Pekka Haavisto kehottaa matkailijoita palamaan nyt kotiin

Maailmalla on noin 40 000 suomalaista, joista noin puolet on matkailijoita. Pysyvästi ulkomailla asuvien ei tarvitse palata Suomeen, mikäli he pystyvät jatkamaan elämäänsä toisessa kotimaassa turvallisesti. Kotiin palaavia matkustajia vastassa ovat terveydenhuollon ammattilaiset.
Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset neuvoivat lentokentällä olevia matkustajia eilen torstaina. Vapaaehtoiset kertoivat koronalta suojautumisesta ja karanteenista. Matkustajia neuvoivat torstaina SPR:n Tikkurilan osaston vapaaehtoinen Silja Hormia yhdessä Hanna Sailasvuon (kuvassa takana) kanssa. Kuva: Emilia Kangasluoma
Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset neuvoivat lentokentällä olevia matkustajia eilen torstaina. Vapaaehtoiset kertoivat koronalta suojautumisesta ja karanteenista. Matkustajia neuvoivat torstaina SPR:n Tikkurilan osaston vapaaehtoinen Silja Hormia yhdessä Hanna Sailasvuon (kuvassa takana) kanssa. Kuva: Emilia Kangasluoma

Ulkoministeriö alkaa kotiuttaa ulkomailla olevia suomalaisia takaisin kotimaahansa. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi juuri päättyneessä tiedotustilaisuudessa, että suomalaisia maailmalla on noin 41 000.

Heistä noin puolet eli 20 000 ovat väliaikaisesti maailmalla olevia matkustajia ja loput sellaisia, joilla on pysyvä osoite jossain toisessa maassa.

Espanjassa olevien suomalaisten määrä on yli 7 000. Yhdysvalloissa ja Thaimaassa suomalaisia on yli 3 000 kummassakin maassa.

Ulkoministeriön arviot maailmalla olevien suomalaisten määrästä perustuvat ministeriöön tehtyihin matkustusilmoituksiin.

– Autamme niitä suomalaisia, jotka ovat hädän alaisessa tilanteessa, ja jotka etsivät nyt paluulentoa takaisin Suomeen, ministeri Haavisto sanoi.

Ensimmäiset kotiutuslennot perjantaina

Ulkoministeriö järjestää yhdessä Finnairin kanssa ensimmäiset kotiutuslennot perjantaina.

Lennoista kaksi tulee Portugalista ja yksi lento tulee Kyprokselta. Lentoliput myydään Finnairin lipunmyynnin kautta.

Haavisto kertoo, että ministeriö on varannut kotiutuslentojen kustannuksiin neljä miljoonaa euroa. Kotiutuslentojen lopulliset kustannukset julkaistaan sen jälkeen, kun kaikki lennot on tehty.

– Ulkoministeriö voi järjestää tuettuja lentoja erityistilanteessa. Lentoja tuetaan, jossa lippujen hinnat pysyvät kohtuullisina. Koneet joutuvat lentämään toiseen suuntaan tyhjänä, joten tukea joudutaan antamaan myös siksi.

Haaviston mukaan myös muiden pohjoismaiden ja EU-maiden kansalaiset voivat hyödyntää samoja lentoreittejä, jotta koneet saadaan mahdollisimman täyteen.

Haavisto korosti, että koronakriisistä huolimatta kauttakulkuliikenteen on toimittava, jotta ihmiset voivat jatkaa matkaansa Suomesta omiin kotimaihinsa.

– Olemme pyrkineet siihen, että ihmiset voivat jatkaa Helsinki-Vantaan lentokentältä turvallisesti ja ohjatusti eteenpäin.

Hotellit sulkevat oviaan eurooppalaisilta

Haaviston mukaan ministeriö auttaa nyt erityisesti niitä, joiden paluulennot on peruttu tai siirretty syksyyn.

Ministerin mukaan suomalaismatkailijoita on pulassa senkin vuoksi, että kohdemaassa kauppojen ja apteekkien lisäksi hotelleja on alettu sulkea.

– Jonkin verran on tullut tietoja siitä, että hotellit sulkeutuvat eurooppalaisilta. Ajatellaan, että eurooppalaiset ovat taudinkantajia. Siksi matkailijoita kehotetaan palamaan nyt kotiinsa.

Ministeriö kehottaa palamaan siis kotiin niitä suomalaisia, joiden pysyvä kotisoite on Suomessa.

Sen sijaan ne, jotka asuvat ulkomailla vakituisesti voivat pysyä siellä edelleen. Toiseen kotimaahan jäämisen esteenä ei ole edes se, vaikka heillä olisi jotain pysyviä sairauksia.

– Jos olot ovat hyvät ja turvalliset, toisessa kotimaassaan voi hyvin pysyä. Eurooppalaiset maat ovat sitoutuneet siihen, että terveydenhuoltoa tarjotaan muiden EU-maiden kansalaisille.

Kotiin palaaville tarkat ohjeet

Perjantain kotiutuslennoilla takaisin tuleville suomalaisille tarjotaan terveysneuvontaa heti lentokentällä. Kentällä heitä vastassa on terveydenhuoltohenkilökuntaa. Tietoa koronaviruksen aiheuttamista varotoimenpiteistä annetaan jo lentojen aikana.

Haavisto itse vetoaa matkustajiin, että he noudattavat annettuja ohjeita tarkasti.

Esimeriksi lentokentältä ei saa jatkaa matkaansa julkisella liikenteellä, vaan jatkokyydit on hoidettava jollain muulla tavalla. Ulkomailta palaavan ihmisen on oltava karanteenissa 14 vuorokauden ajan koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

– Olet itse vastuussa siitä, ettet liiku minnekään. Pidä yhteyttä lähiomaisiin, mutta älä tapaa heitä, Haavisto sanoi.

Perjantain kotiutuslentojen yhteydessä on terveydenhuoltohenkilökunta vastassa, jotta ihmiset saavat ohjeet karanteenista.

Tiedotustilaisuudessa Haavisto harmitteli sitä, ettei lentoasemalla ole välttämättä osattu noudattaa turvaväliä. Hän toivoo, että lentokenttäviranomaiset huolehtisivat ohjeistuksesta lentokentällä.

Uusimmat

Fingerpori

comic