Uutiset

Ensimmäiset taksiyrittäjät saavat lupansa tänään – kuljettajalupien myöntämiseen voi kulua vielä joitakin päiviä

Uudet taksiyrittäjät ovat saaneet hakea taksilupia Trafilta sunnuntaista asti. Parissa päivässä lupahakemuksia on tullut 700, ja taksi- tai tavaraliikenteen harjoittamisesta on tullut yli 200 ilmoitusta.

-Sunnuntaina hakemuksia tuli jo reippaasti. Tällä hetkellä lupia tehdään parhaillaan ja niitä otetaan käsittelyyn saapumisjärjestyksessä. Ensimmäiset myönnetään tänään ja niistä lähetetään erikseen sähköpostiin tieto, jotta hakija voi aloittaa liikennöinnin heti, eikä tarvitse odottaa, että varsinainen lupapaperi tulee postissa, Trafin osastopäällikkö Kimmo Pylväs toteaa Lännen Medialle.

Uuden lain myötä lupapaperin ei tarvitse olla enää mukana ajoneuvossa, vaan riittää, että myönnetystä luvasta on tullut tieto sähköisesti. Tällä tavalla uusia luvanhakijoita pyritään palvelemaan mahdollisimman hyvin.

Toistaiseksi lupahakemuksia on tullut kiitettävästi. Pylvään mukaan tarkemmat käsittelyajat täsmentyvät, kun nähdään, paljonko ruuhkaa lähipäivien aikana syntyy.

-Ajoluvissa ruuhkaa ei vielä ole, Pylväs kertoo.

Ennen lupaa kuljettajan on läpäistävä koe

Kuljettajan ajoluvan saadakseen taksinkuljettajan on läpäistävä taksinkuljettajankoe. Kaksiosaiseen kokeeseen sisältyvät osiot, joissa mitataan sekä kuljettajan ammattipätevyyttä että paikallistuntemusta.

Uuden lain myötä taksinkuljettajien ei kuitenkaan enää tarvitse suorittaa varsinaista tutkintoa.

Kokeita järjestävän Ajovarma Oy:n toimitusjohtajan Hannu Pellikan mukaan koulutus kesti aikaisemmin vähintään 30 tuntia, mutta nykyään riittää, että suorittaa puolitoista tuntia kestävän kirjallisen kokeen.

-Kokeisiin ei vielä ole ollut mitään hirveää ryntäystä, mutta jonkin verran enemmän kuin tavallisesti. Osa tosin varasi aikoja jo etukäteen, varsinkin isommat toimijat, joiden alaisuudessa toimii useampi kuljettaja samaan aikaan, Pellikka sanoo.

Käytännössä uusi kuljettaja pääsee siis taksin rattiin sen jälkeen, kun hän on läpäissyt taksinkuljettajan kokeen, lähettänyt lupahakemuksen Trafille ja saanut ajoluvan.

Jos taas mielii ajaa omaa taksia yrittäjänä, on haettava sekä taksiliikennelupaa että ajolupaa.

Liikennelupien myöntäminen siirtyi liikennepalvelulain voimaantulon myötä 1.7.2018 Ely-keskuksilta Trafille.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti