Uutiset

Ensimmäisiä soten korjausehdotuksia julki – Pahimpiin pulmiin yritetään vastata keskiviikkona

Perustuslakivaliokunta kertoi viime perjantaina ongelmista, joita sote-lakeihin yhä liittyy. Kuva: Mauri Ratilainen

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtiovarainministeriö julkistivat ensimmäisiä osia vastineesta, jolla vastataan perustuslakivaliokunnan löytämiin ongelmiin sote-uudistuksessa.

Ratkaisuehdotuksia on käsitelty myös hallituksen reformiministerityöryhmässä.

Tiistaina on lähetetty ratkaisuehdotuksia muun muassa maakunnan yhtiöittämisvelvollisuuteen, tietojensaantioikeuteen, omaisuusjärjestelyistä kunnille maksettaviin korvauksiin, maakuntien rahoitukseen, maakuntavaalien ajankohtaan ja maakuntavaltuuston ensimmäiseen toimikauteen.

– Maakuntavaalit voidaan toimittaa aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua lainsäädännön vahvistamisesta. Ministeriöt esittävät, että ensimmäinen kausi kestäisi poikkeuksellisesti toukokuuhun 2025 saakka, sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa sanotaan.

Pahimpia ongelmia sisällään pitävään valinnanvapauslakiin toimitetaan ratkaisuehdotuksia huomenna keskiviikkona.

Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kertoo STT:n mukaan, että keskiviikon vastineessa lukisi muun muassa se, että EU:lle tehtäisiin kevyt notifikaatio. Notifikaatiolla varmistettaisiin EU-tasolla, ettei sote-järjestelmässä julkinen puoli saisi perusteetonta etua yksityisiin nähden.

Vastineen perusteella sosiaali- ja terveysvaliokunta tekee mietintöä, jonka pohjalta eduskunnan täysistunto päättäisi sote-uudistuksen lakipaketista.

Ministeriöt ovat julkaisseet varsin yleisluontoisesti ratkaisuehdotuksia. Tiedotteessa todetaan, että yksityiskohtaisempien ehdotuksien julkistamisesta päättää sosiaali- ja terveysvaliokunta.

Ministeriöiden ehdotusten joukkoon kuuluu ainakin se, että maakuntien rahoitustasoa vahvistetaan. Riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut pyritään näin turvaamaan myös silloin, jos esimerkiksi yksityinen tuottaja lopettaa äkillisesti toimintansa.

Lisäksi uudistukseen liittyvistä omaisuusjärjestelyistä kunnille maksettavien korvauksien rajaa ehdotetaan alennettavan sekä sääntelyä täydennettävän yleislausekkeella.

Yleislausekkeen tarkoituksena olisi, että korvausta maksettaisiin myös silloin, kun korvausrajat eivät ylittyisi mutta omaisuusjärjestelyjen vuoksi kunnan itsenäinen taloudellinen päätösvalta muutoin vaarantuisi.

Uusimmat

Fingerpori

comic