Uutiset

Entinen liittolainen perustaa kilpailevan puolueen ja haastaa Turkin Erdoganin

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan saa seuraaviin vaaleihin haastajan entisestä liittolaisestaan. Kuva: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan saa seuraaviin vaaleihin haastajan entisestä liittolaisestaan. Kuva: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT

Turkin entinen varapääministeri Ali Babacan perustaa uuden puolueen ennen vuoden loppua. Puolueen tarkoitus on haastaa presidentti Recep Tayyip Erdoganin AK-puolue, Babacan kertoi tiistaina haastattelussa.

Babacan erosi AKP:sta heinäkuussa vedoten syviin erimielisyyksiin. Hän on aikanaan ollut perustamassa AKP:ta ja toiminut talous- ja ulkoministerinä sekä varapääministerinä.

Babacanin ja entisen AKP:n puheenjohtajan Abdullah Gulin on pitkään huhuttu suunnittelevan uutta puoluetta. Babacan sanoi haastattelussa, että Gul tukee puoluehanketta, mutta ei ole siinä virallisesti mukana.

Uusi puolue perustetaan ennen vuotta 2020, mutta sen muodostamiseen menee Babacanin mukaan jonkin verran aikaa.

– Laatu on tässä hyvin tärkeää, hän sanoo.

Tiistaina Karar-lehdessä julkaistu haastattelu on Babacanin ensimmäinen sen jälkeen, kun hän erosi AKP:sta. Puolueen kirvelevä tappio Istanbulin pormestarinvaalissa kesäkuussa vauhditti suunnitelmia uudesta puolueesta.

Babacan sanoo, että Turkin oikeusjärjestelmän ja joidenkin ulkopoliittisten linjausten heikkeneminen ovat osasyy maan taloudellisiin ongelmiin.

– Ihmisoikeuksien, vapauden, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen ovat arvoja, joita puolustamme aina ja joihin uskomme. Ne eivät ole kausittainen poliittinen valinta, Babacan sanoo.

Hän lisää, että AKP sitoutui aiemmin näihin arvoihin.

Erdogan kiistää tiedot puolueesta

Presidenti Erdogan on kiistänyt huhut uuden puolueen perustamisesta ja varoittanut omia joukkojaan, että loikkareille ei ole paluuta

AKP:sta sen sijaan on lähdössä entinen pääministeri Ahmet Davutoglu, joka riitaantui Erdoganin kanssa vuonna 2016 ja haukkui puolueen talouspolitiikan sekä Erdoganin retoriikan edellisen vaalin jälkeen. AKP on aloittanut toimet Davutoglun erottamiseksi puolueesta viime viikolla.

Davutoglu ei kuitenkaan ole kritiikkinsä kanssa yksin, sillä arvostelu AKP:ta kohtaan on voimistunut epäonnisen pormestarinvaalin jälkeen.

Turkissa pidetään seuraavat vaalit vuonna 2023.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti