Uutiset

Entinen puolustusministeri avoimena: Sinisten tarina oli huono, se oli häviäjien tarina

Niinistö muistelee: Aika perussuomalaisten puoluehallituksessa meni varoitusten ja potkujen jakamiseen
Entinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoo MTV:n haastattelussa, että sinisten draaman kaari lässähti. Hän aavisti, että kevään 2019 vaalituloksen. Yksikään sinisistä ei päässyt eduskuntaan. Kuva: Pete Anikari
Entinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoo MTV:n haastattelussa, että sinisten draaman kaari lässähti. Hän aavisti, että kevään 2019 vaalituloksen. Yksikään sinisistä ei päässyt eduskuntaan. Kuva: Pete Anikari

Viime hallituskauden puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoo varsin avoimesti MTV:n haastattelussa, mitä hän ajattelee perussuomalaisista sekä sinisistä.

Kesällä 2017 perussuomalaiset jakaantuivat, jonka seurauksena perustettiin uusi puolue siniset. He jatkoivat Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa.

Niinistö valmisteli tuohon aikaan puolustusselontekoa. Tapetilla oli suuria hankkeita. Hornet-hävittäjien seuraajat, merivoimien uuden kaluston hankinnat sekä puolustusyhteistyö Ruotsin ja Naton kanssa.

– Mietin, että jos nyt lähden käpykaartiin, oppositioon, mitä käy puolustusselonteolle. Olen kiitollinen, että ensin Antti Rinteen (sd.) hallitus ja nyt Sanna Marinin (sd.) hallitus ovat noudattaneet prikulleen tätä puolustusselontekoa, Niinistö kertoo haastattelussa.

Niinistö pyrki eduskuntaan sinisten listoilta viime eduskuntavaaleissa, mutta sinisistä ei ketään päässyt läpi.

Nykyisin entinen puolustusministeri on Kannuksen kunnanjohtajana.

Aavisti tuloksen

Niinistö kertoo aavistaneensa sinisten tuloksen kevään 2019 vaaleissa, kun perussuomalaisia pitkään johtanut, sittemmin myös sinisiin siirtynyt Timo Soini ei ollut ehdolla.

Haastattelussa annetaan ymmärtää, että Soini olisi hyvin todennäköisesti mennyt läpi, ja olisi vetänyt perässä ehkä Niinistökin.

Niinistö sanoo, että näin siniset olisivat palanneet takarivin pikkupuolueeksi, vähän kuin Suomen maaseudun puolue Smp:n lähtöruutuun.

Draaman kaari lässähti

Entinen ministeri pohtii sinisten olemassaoloa sanoen, että draaman kaari hiukan lässähti.

– Olisi tarvittu uusi tarina, uusi jytky, mutta sinisten tarina oli huono, se oli häviäjien tarina, hän tunnustaa.

Hän on myös sitä mieltä, että Soinikin varmasti aavisti ja pohtii tätä kuviota.

Niinistö vihjaa haastattelussa, että Soini kirjoittaa muistelmiaan.

Jaeltiin varoituksia

Niinistö oli perussuomalaisten varapuheenjohtaja. Hänen mukaansa kurinpito oli rankkaa harjaamista.

– Usein jouduin varapuheenjohtajana vetämään puoluehallituksen kokouksia, eikä se ollut mitään aatteellista työtä, vaan enemmänkin harjaamista. Aika meni sen puimiseen, mitä oli lauottu sosiaalisessa mediassa, ja mitä humalapäissään. Jaeltiin varoituksia ja potkuja, hän tilittää.

Niinistö kertoo ymmärtävänsä Soinia.

– Hän veti 20 vuotta kivirekeä. Populistipuolueen johtaminen on raakaa hommaa. Tällaista puoluetta pitää ohjata rautakuolaimilla, kuten Soini joskus kuvasi.

Niinistöltä heruu kuitenkin ymmärtämystä perussuomalaisten nykyjohdolle.

– Yllättävän hyvin Jussi Halla-aho on akateemiseksi älyköksi pärjännyt.

Uusimmat

Fingerpori

comic