Uutiset

Entiseltä peliriippuvaiselta paloi useita tonneja yhdessä yössä: "Eniten kadun kuitenkin menetettyä aikaa"

Kun Jukka (nimi muutettu) lopetti rahapelaamisen, hänen piti luopua samalla parhaasta ystävästään ja ajanviettotavastaan. Pelaaminen oli hänelle ennen lopettamista ainoa asia, jolla oli merkitystä.

Jukka ehti pelata 20 vuotta erilaisia rahapelejä. Kaikki alkoi lapsuudessa laittamalla viiden markan kolikkoja peliautomaattiin. Siitä pelaaminen jatkui vuosien mittaan: ensin pitkävetoon ja siitä black jackiin. Lopulta miehen rahoja alkoi virrata nettikasinoihin.

-Tavallinen pelaajan tarina, Jukka sanoo.

Henkilökohtainen tragedia muutti Jukan pelaamista.

-Pelaaminen muuttui yhä tärkeämmäksi. Siitä tuli ikään kuin henkinen kainalosauva itselle.

Rahan voittaminen voi pahentaa ongelmaa

Pahin olikuitenkin vielä edessä. Jukka voitti kohtalaisen summan rahaa.

-Silloin pelaaminen lähti hallinnasta. Kun voittaa paljon, sen jälkeen haluaa voittaa vielä enemmän. Mikään ei enää riitä.

Pahin ongelmapelaamisen aika kesti 2–3 vuotta. Sinä aikana automatkat Pohjanmaalta Helsinkiin venyivät jopa kolmella tunnilla, koska aika ajoin piti pysähtyä ”kahville”. Myös tavalliset kauppareissut venyivät helposti 2–3-tuntisiksi, kun pelikoneiden vetovoima oli vastustamaton.

Myös rahaa paloi.

-Yhdessä yössä saatoin pistää useita tonneja menemään.

Nyt Jukka on ollut yli kuusi vuotta kuivilla. Hänen pelastuksensa oli Vaasan Nimettömät pelurit -vertaistukiryhmä, jossa käytetään 12 askeleen ohjelmaa. Samantyyppistä, mitä käytetään alkoholistien ja huumeriippuvaisten hoidossa.

Pelikoneiden kilinä teki kauppareissut vaikeiksi

Jukka ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, koska anonymiteetti on niin tärkeä asia Nimettömät pelurit -vertaistukiryhmässä.

-Siellä keskustellaan toisten, entisten ja nykyisten, pelaajien kanssa. Se on vertaistukea, ei mitään taikatemppuja.

Lopettaminen ei ollut miehelle helppoa. Jopa kauppareissut muuttuivat ongelmallisiksi.

-Pelkkä pelikonerivistön ohi käveleminen oli hankalaa. Koneiden kilinä herätti Pavlovin teoria -tyyppisen reaktion. Rahan, dopamiinin ja onnistumisen tunteet täyttivät aivot.

Jostain piti myös löytää tekemistä ennen pelaamiseen menneen ajan tilalle. Jukka alkoi katsoa paljon televisiota, eri sarjojen kokonaisia tuotantokausia. Siitä löytyi ajanvietettä, kun vuosien pelaaminen oli takana.

Kerran Jukka retkahti. Hän ajatteli, että lottoa voisi kokeilla, koska sen kanssa hänellä ei ollut koskaan ollut ongelmia. Toisin kävi. Pelaaminen lähti käsistä, ja kohta hän oli taas pelikoneiden ja nettipelien ikeessä.

Peliriippuvaisuuden taustalla on usein oman elämän pakeneminen

Pelivuosien aikana Jukka hävisi omien sanojensa mukaan viisinumeroisen summan rahaa. Tarkkaa lukua hän ei tiedä, eikä haluakaan tietää.

-Eniten kadun kuitenkin menetettyä aikaa, jonka vietin pelikoneiden ja nettipelien äärellä. Rahaa saa aina lisää työtä tekemällä, menetettyä aikaa ei.

Pelaamisen myötä Jukan elämään tuli myös valehtelua ja lopulta ystävyyssuhteita katkesi. Pelaamisen seurauksena meni myös avioliitto.

-Kaikki muu jäi pelaamiselle alisteiseksi: tärkeintä oli löytää rahaa ja aikaa pelaamiseen. Muu oli häiritsevää.

Kaikilla peliriippuvaisilla on Jukan mukaan oma syynsä pelaamiseen, mutta usein kyseessä on pakeneminen. Käytännössä paetaan joko oman elämän tai tunne-elämän olosuhteita.

-Kun pelaa, ei tarvitse huolehtia mistään muusta. Voi täysin uppoutua vain pelaamiseen.

Jukka kertoo, että peliriippuvuuteen voi hakea apua muun muassa terapiasta ja jotkut ovat kokeilleet myös hypnoosia. Tärkeintä on kuitenkin, että ihmisellä on aito halu lopettaa.

Hänelle säännöllinen vertaistuki osoittautui parhaaksi keinoksi.

-Se on minun kohdallani ainoa asia, joka auttaa.

Jukan vinkkejä peliriippuvaiselle

Pelaamiseen kannattaa hakea apua, jos sen kokee ongelmaksi. Apua saa muun muassa vertaistukiryhmästä tai terveydenhuoltoalan ammattilaiselta. Suurin hyöty on terapian ja vertaistuen yhdistelmällä.
Jos ongelmana ovat kauppojen ja kioskien rahapelikoneet, ei kannata pitää mukana käteistä eikä maksukortteja.
Maksukortit ja pankkien tunnusluvut kannattaa antaa säilytykseen jollekin luotettavalle henkilölle.
Pelitili kannattaa jäädyttää tai sulkea kokonaan.
Velkaa ei pidä ottaa pelaamiseen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti