Uutiset

Epäkohtien esiin nostaminen johti uhkailuun ja potkuihin – Uutuuskirja maalaa karua kuvaa Ruotsidemokraattien kulttuurista

Ruotsissa ilmestyneessä kirjassa ääneen pääsee neljä Ruotsidemokraattinaista, joista kolme on eronnut tai erotettu puolueesta.
Ruotsissa kuohuttaa tuore paljastuskirja, jossa neljä naispuolista Ruotsidemokraattia kertoo puolueesta. Kuva: Joonas Kuikka
Ruotsissa kuohuttaa tuore paljastuskirja, jossa neljä naispuolista Ruotsidemokraattia kertoo puolueesta. Kuva: Joonas Kuikka

Kiusaamista ja häirintää, mutta kova puoluekulttuuri, jossa puolueelle on oltava lojaali tai siitä lentää ulos.

Tällainen kuva syntyy ruotsidemokraateista uutuuskirjassa, jossa neljä naista kertoo, millaista on kuulua puolueeseen, jossa sekä puolueaktiivien että kannattajien enemmistö on miehiä. Ruotsalaislehti Expressentutustui kirjaan ennakkoon.

Yksi kirjaan haastatelluista on puolueen varapuheenjohtaja Julia Kronlid. Muut kolme, entinen europarlamentaarikko Kristina Winberg, entinen kunnanvaltuutettu Maddelen Larsson ja muutetulla nimellä Lena esiintyvä nainen ovat eronneet puolueesta tai tulleet suljetuksi ulos sen toiminnasta.

Expressen kysyi Ruotsidemokraattien viestintäpäällikkö Henrik Gustafssonilta kommentteja kirjan väitteisiin.

– On vaikea kommentoida jotain, joka näin selvästi rakentuu juorujen ja subjektiivisten analyysien varaan, Gustafsson sanoo.

Hän myös syytti kirjan kirjoittanutta Sara Recabarrenia objektiivisuuden puutteesta Ruotsidemokraattien käsittelyssä.

Väärinkäsityksistä raportointi maksoi jäsenyyden

Winbergin ja Larssonin tarinat ovat sikäli samankaltaisia, että molemmat sysättiin sivuraiteille puolueessa sen jälkeen, kun he olivat raportoineet väärinkäsityksistä.

Puolueen historian ensimmäisen europarlamentaarikon, Winbergin, ongelmat alkoivat, kun Expressen-lehti paljasti, että hänen puoluetoverinsa Peter Lundgren oli kähminyt puolueen naisedustajaa ja Winberg oli nauhoittanut puhelun, jossa nainen kertoi häirinnästä.

Sen jälkeen Winberg sysättiin ehdokaslistalla sijalle, jolta hän ei voinut tulla valituksi. Juuri ennen eurovaaleja hänet erotettiin kokonaan. Puolue perusteli erottamista tuomittavalla ja harkitsemattomalla käytöksellä.

Larsson puolestaan oli yksi johtavista kunnallispoliitikoista Falköpingissä vuoteen 2017 saakka. Hänen riitansa puolueen kanssa käynnistyivät, kun hän paljasti, että toinen aktiivi kavalsi rahaa puolueelta.

Paljastuksen jälkeen hän koki asemansa muuttuneen mahdottomaksi ja erosi puolueesta itse. Hänen kavalluksesta ilmoittamansa mies sai kyllä tuomion kavalluksesta, mutta puolue käytti miestä tämänkin jälkeen konsulttina.

Tämän jälkeen Larsson sai autonsa tuulilasiin lapun. ”Sait tilaisuutesi, pidä lapsiasi silmällä”, siinä luki. Larssonilla on seitsemän lasta.

Ero puolueesta johti loanheittoon

Uhkauksen lisäksi Larsson kertoi myös joutuneensa puoluekokouksessa seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Häiritsijä oli korkeassa asemassa puolueessa oleva mies, joka joutui myöhemmin jättämään tehtävänsä sen jälkeen, kun useat muutkin naiset valittivat hänen käytöksestään.

Mies sai kuitenkin myöhemmin uuden huipputehtävän Ruotsidemokraateissa samalla, kun puolueessa alkoi sisäinen keskustelu siitä, oliko naisilla oikeutta kritisoida miestä julkisesti ja aiheuttaa huono maine puolueelle.

Lenan tarina puolestaan oli päinvastainen. Kun hän jätti paikkansa Ruotsidemokraateissa, puolue syytti häntä kavalluksesta. Hän ja koko kaupunki saivat lukea paikallislehdestä rikosepäilyistä.

Puolue ei koskaan tehnyt rikosilmoitusta julkisuuteen nostamistaan rikoksista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti