Uutiset

Erdogania ei naurata – Turkin tunnetuinta koomikkoa epäillään presidentin loukkaamisesta

Recep Tayyip Erdoğan ei ole tullut kuuluisaksi huumorintajustaan. Varsinkaan poliittisen vitsi eivät saa Turkin presidentin suuta leveään virneeseen. Kuva: STR

Metin Akpınar on Turkin kuuluisimpia komedianäyttelijöitä. Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania koomikon vitsit eivät kuitenkaan naurata.

Akpınar ja toinen turkkilaisnäyttelijä Müjdat Gezen veistelivät joulun alla Halk TV:n talkshow’ssa vitsejä siihen malliin, että kaksikko kutsuttiin poliisikuulusteluihin.

Miesten sanailu oppositiohenkisellä tv-kanavalla on nyt poliisin tutkinnassa. Heitä epäillään presidentin loukkaamisesta ja yllätyksestä sotilasvallankaappaukseen.

77-vuotias Akpınar ja 75-vuotias Gezen ovat nyt matkustuskiellossa, ja he joutuvat ilmoittautumaan säännöllisin väliajoin poliisiasemalla.

Niin sanottuja taitelijoita

Miehet eivät maininneet televisio-ohjelmassaan Erdoğania nimeltä.

Akpınar arvosteli Turkin nykytilaa ja sanoi, että Turkin pitäisi muuttua demokraattisemmaksi. Hänen mukaan historia on osoittanut, että ”fasistisen” hallinnon johtajat hirtetään jalat ylöspäin tai myrkytetään kellarissa.

Myöskään Erdoğan ei maininnut miehiä nimeltä, mutta sanoi, että ”nämä niin sanotut taitelijat joutuvat maksamaan”.

Sadat turkkilaiset taitelijat ja toimittajat ovat olleet viime vuosina joko syytteessä tai poliisitutkimusten kohteena Erdoğanin loukkaamisesta.

Appelsiinille varoitus

Torstaina tähän joukkoon liittyi Fox TV:n juontaja Fatih Portakal, joka oli käsitellyt ohjelmassaan lämmityskaasun kohonneita hintoja.

Portakal kysyi, uskaltaako tänä päivänä kukaan lähteä poliittisten paineiden vuoksi kadulle rauhanomaiseen mielenosoitukseen.

Erdoğan ei maininnut myöskään Portakalia nimeltä vaan puhui ”appelsiinista” tai ”sitrushedelmästä”. Turkin kielen sana portakal tarkoittaa appelsiinia.

– Tunne rajasi, varoitti Erdoğan Portakalia.

Turkin viestintävirasto määräsi Portakalille rangaistukseksi porttikiellon kolmeen seuraavaan ajankohtaisohjelmaan.

Halk TV puolestaan joutuu pitämään taukoa viisi kertaa yhden ohjelman osalta ja kolme kertaa toisen ohjelman osalta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti