Uutiset

Erektiolääkettä saaneiden äitien vauvoja kuoli Hollannissa, lääketesti keskeytettiin heti – uudet uhrit yhä mahdollisia

Lääketesti on keskeytetty Hollannissa, kun 11 vauvaa on kuollut.

Testissä selvitettiin miesten potenssilääkkeen käyttöä raskaana oleville naisille. Tarkoitus oli testata, hyötyvätkö alikehittyneet sikiöt lääkkeen verenkiertoa kiihdyttävästä vaikutuksesta, joka lisää istukkaan virtaavan veren määrää.

Kokeessa käytettiin sildenafil-lääkettä, joka tunnetaan kauppanimellä Viagra.

-Aiemmissa tutkimuksissa on osoittautunut, että sildenafil auttaisi sikiöiden kasvussa. Nyt päättyneen tutkimuksen perusteella näyttää, että syntymän jälkeen vaikutukset saattavat olla vahingollisia, Amsterdamin yliopistollisen sairaalan AMC:n tiedote kertoo.

AMC:n mukaan lääke ei edistänyt sikiöiden kasvua.

Testiin osallistui 183 raskaana olevaa naista, joista puolet saivat sildenafiliä ja toinen puoli lumelääkettä.

Lääkettä saaneiden naisten vauvoista 17:ta kehittyi keuhkosairaus ja 11 kuoli. Kokeeseen osallistuneista naisista 15 ei ole vielä synnyttänyt, joten uhreja saattaa tulla yhä lisää.

Alikehittynyt vauva kuolee helposti

Testillä etsittiin hoitokeinoa istukan heikolle toiminnalle, minkä johdosta vauva voi syntyä hyvin pienikokoisena. Kyseisillä vauvoilla on alhainen selviytymisennuste.

Sildenafiliä on testattu ihmiskokeissa aiemmin Australiassa, Isossa-Britanniassa ja Uudessa-Seelannissa. Tällöin vauvoja ei kuollut, eikä vauvoille syntynyt keuhkovauvoja.

Hollannissa keskeytetyn lääketestin aiheuttamia vauvojen kuolemia sildenafiliin selvitetään. Tapauksessa ei ole viitteitä väärinkäytöksistä tai hoitovirheistä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic