Uutiset

"Eri maa, samat juhlat" – myös ulkosuomalaiset katsovat itsenäisyyspäivänä Linnan juhlia

Satavuotiasta Suomea kunnioitetaan ympäri maailman. Erilaisia konsertteja, tapahtumia ja tilaisuuksia on vietetty pitkin vuotta, minkä lisäksi tänään tiistaina ja huomenna keskiviikkona sinivalkoinen valaistus loistaa lähes 30 maassa.

Suomi 100 -organisaation tiedotteen mukaan noin 50 kuuluisaa kohdetta valaistaan, ja lista päivittyy vielä viime hetkiin asti.

Valaistavien kohteiden joukossa ovat muun muassa Rooman Colosseum Italiassa, Kristus-patsas Corcovadovuorella Rio de Janeirossa, Niagaran putoukset Kanadassa ja Belémin torni Lissabonissa Portugalissa.

Naapurimaissakin kunnioitetaan Suomen sadan vuoden rajapyykkiä, kun Tukholman Globen-areena Ruotsissa ja Oslon Holmenkollenin mäkihyppytorni Norjassa valaistaan sinivalkoisin värein.

Itänaapureista Suomea juhlivat muun muassa Venäjä ja Viro.

Linnan juhlia ja kuohuvaa

Ulkomaalaisten lisäksi piskuisen pohjoisen maan itsenäisyyttä juhlivat myös useat ulkomailla asuvat suomalaiset yhdessä paikallisten kanssa.

Suomi 100 -organisaation mukaan juhlia vietetään esimerkiksi Etiopiassa, Tansaniassa, Pakistanissa, Thaimaassa, Indonesiassa, Jordaniassa, Israelissa, Kiinassa, Venäjällä, Turkissa, Kreikassa ja Portugalissa.

Lännen Median kirjeenvaihtajien mukaan suomalaista juhlahulinaa näkyy myös Saksassa ja Ruotsissa.

Berliinin kirjeenvaihtaja Visa Norosen mukaan viralliset Suomi-juhlat vietettiin Saksassa jo viime viikolla, kun Suomen suurlähetystö järjesti Berliinin filharmoniassa konsertin, jossa esiintyi Saksassa asuvia ja vaikuttavia suomalaismuusikoita.

Sen sijaan varsinaisena itsenäisyyspäivänä juhlinta jäänee Norosen mukaan pääosin Saksassa asuville suomalaisille, jotka katsovat omissa porukoissaan Linnan juhlia.

-Huomenna täällä on ihan normaali työpäivä, jonka itsekin vietän lehdistötilaisuuksissa. Mutta illalla työpäivän jälkeen otetaan lasi kuohuvaa, sitä ei voi meiltä kukaan pois ottaa, Noronen kertoo puhelimitse Berliinistä.

Myös Ruotsissa, Göteborgissa on kirjeenvaihtaja Hanna Tuulosen mukaan hyvin aktiivinen suomalaisyhteisö. Itsenäisyyspäivää vietetään eri puolilla kaupunkia.

-Täällä on paljon kaikille avoimia juhlia, joissa tehdään yhdessä ruokaa sekä katsotaan Tuntematonta sotilasta ja linnanjuhlia. Maa on eri, mutta juhlallisuudet ovat samat, Tuulonen kommentoi.

Suomi-yhteisöjen ulkopuolella satavuotisjuhla ei kuitenkaan Tuulosen mukaan Göteborgissa juurikaan näy.

Julkkisten onnittelukutsuja

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi myös kymmenet julkisuudenhenkilöt eri puolilta maailmaa ovat lähettäneet onnentoivotuksia ja lahjoja.

Yle Uutiset kertoi saaneensa pyynnöstä valtavan määrän onnitteluvideoita, joita lähettivät muun muassa näyttelijät Tom Hanks, Meryl Streep, Hugh Jackman ja Gary Oldman, muusikko Ed Sheeran sekä tv-juontaja Conan O’Brien.

 

Sinivalkoisia juhlavaloja
Suomen satavuotista itsenäisyyttä muistetaan tällä viikolla sinivalkoisin juhlavalaisuin kautta Suomen, mutta myös lähes 30 maassa.Jopa 50 ikonista kohdetta valaistaan sinivalkoisin värein eri puolilla maailmaa.Suomi 100:n ja Suomen edustustoverkon yhteistyössä eri maiden kanssa valmistelema laaja kokonaisuus tuo Suomen suuren hetken esiin ympäri maailman.Juhlavuoden 5 000 hanketta käsittävä ohjelma on ulottunut yli sataan maahan, kaikille mantereille. Avoin ohjelma, sen laajuus ja tekemisen tapa ovat ainutlaatuisia myös kansainvälisesti.Valaistavia kohteita ovat muun muassa Usina del Arte -kulttuurikeskus Argentiinassa, Juudaan leijona -patsas Etiopiassa, Kulttuuritalo Harpa Islannissa, Millenium Bridge -silta Iso-Britanniassa, Colosseum Italiassa, Hadrianuksen kaari Kreikassa, Niagaran putoukset Kanadassa, Lumivaaran kirkko Venäjällä, Globen-areena Ruotsissa ja Tallinnan hallintorakennus Virossa.Koko lista osoitteessa: valtioneuvosto.fi

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti