Uutiset

Erikoislääkäri harmittelee sosiaalisessa mediassa noussutta kohua uudesta insuliinista: myrsky vesilasissa

Tampereen yliopistollisen sairaalan lasten diabetespoliklinikan erikoislääkäri Päivi Keskinen pitää sosiaalisessa mediassa vellovaa keskustelua lasten diabeteksen hoidosta ylimitoitettuna.

-Tästä on tullut iso some-hälinä; myrsky vesilasissa, Keskinen toteaa.

Lännen Media kertoi perjantaina sosiaalisessa mediassa keskustelua aiheuttaneesta Fiasp-insuliinista. Lasten vanhemmat ihmettelevät keskusteluissa, miksi insuliinin saamisessa on paikkakuntakohtaisia eroja.

Lastentautiopin professori Riitta Veijola Oulun yliopistollisesta sairaalasta (Oys) kiisti, että paikkakunnalla olisi vaikutusta lääkkeen saamiseen. Kyse on hänen mukaansa siitä, ettei uutta insuliinia ole tutkittu lapsilla tarpeeksi. Sen vuoksi Fiasp-insuliinia annetaan lapsille vain harkiten.

Erikoislääkäri Keskisen mukaan Fiaspin määräämisessä käytetään Oulun tapaan harkintaa myös muun muassa Tampereella. Käytäntö on Keskisen mukaan samankaltainen myös Turussa ja Helsingissä.

-Fiasp ei ole vielä virallisesti hyväksytty alle 18-vuotiaiden käyttöön, mutta perustellusti sitä voidaan käyttää lapsillakin, Keskinen sanoo.

Keskisen mukaan Fiasp on yksi hyvä valmiste muiden joukossa, mutta ilman selkeitä perusteita sitä ei määrätä alle 18-vuotiaille.

-Vaihtoon täytyy olla selkeät perusteet ja asia keskustellaan vastaanotolla. Insuliinin vaihdon myötä joudutaan yleensä myös etsimään uudet toimivat insuliiniannokset.

Keskinen toppuuttelee Fiaspiin kohdistettuja odotuksia. Vaikka Fiasp on monilla lapsilla nopeampi kuin pikainsuliini, kaikilla ei ole havaittavissa selkeää vaikutuseroa verrattuna käytössä oleviin pikainsuliineihin.

-Fiasp ei ole ihmeaine.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti