Uutiset

Erikoissyyttäjä Mueller todistamaan raportistaan USA:n kongressin komiteoiden eteen 17. heinäkuuta

Muellerin raportti kertoi Venäjän sekaantuneen presidentti Donald Trumpin vaalikampanjaan.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller saapuu Yhdysvaltain kongressin komiteoiden eteen 17. heinäkuuta todistamaan tekemästään raportista, joka koskee Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaalien kampanjointiin vuonna 2016.

Edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtaja Jerrold Nadler ja tiedustelukomitean puheenjohtaja Adam Schiff kertoivat asiasta yhteisessä lausunnossaan. Muellerin edustaja ei heti kommentoinut tietoa.

Muellerin huhtikuussa valmistunut 448-sivuinen raportti totesi Venäjän sekaantuneen vaalikampanjaan. Raportin mukaan presidentti Donald Trumpin kampanjaväellä oli lukuisia kontakteja Venäjän virkailijoiden kanssa.

Raportti ei kuitenkaan löydä riittäviä todisteita siihen, että kampanjan ja Moskovan välillä olisi ollut rikollinen salaliitto.

Yrittikö Trump estää oikeuden toteutumisen?

Osittain julkaisematta jäänyt raportti kertoi Trumpin yrittäneen sekaantua Muellerin tutkimuksiin. Raportissa ei kuitenkaan tehty päätelmiä sen suhteen, yrittikö Trump tällä estää oikeutta toteutumasta.

Mueller kommentoi raporttiaan ensi kerran julkisuudessa 29. toukokuuta. Hänen mukaansa tutkimuksen tarkoitus ei ollut esittää rikossyytteitä Trumpia vastaan, vaan oli kongressin asia, joutuisiko presidentti virkarikossyytteeseen.

– Mikäli me olisimme olleet vakuuttuneita siitä, että presidentti ei selvästi tehnyt rikosta, olisimme sanoneet niin, Mueller sanoi.

– Me emme kuitenkaan päätelleet tekikö presidentti rikoksen.

Oikeusministeri William Barrin mukaan todisteita ei ollut riittävästi siitä, että Mueller olisi raportissaan todennut Trumpin yrittäneen estää oikeutta toteutumasta.

Trump: Raportti vapautti minut syytteistä

Trumpin mukaan raportti vapautti hänen syytteistä. Hän kuvasi demokraattien vaalitappion jälkeen käynnistämää Venäjä-tutkimusta ”noitavainoksi” häntä kohtaan.

Jotkut demokraatit ovat kuitenkin sitä mieltä, että presidentti pitäisi asettaa virkarikossyytteeseen Muellerin havaintojen perusteella.

”Amerikkalaiset ovat vaatineet saada kuulla suoraan erikoissyyttäjää, jotta he voivat ymmärtää mitä hän ja hänen tiiminsä tutkivat, löysivät ja päättelivät Venäjän hyökkäyksestä demokratiaamme vastaan, miten Trumpin kampanja hyväksyi sen ja käytti tätä apua ja miten presidentti Trump ja hänen avustajansa estivät hyökkäykseen kohdistuvaa tutkimusta”, sanoivat Nadler ja Schiff lausunnossaan.

Demokraattien lainlaatijat ovat turhaan yrittäneet saada oikeusministeriötä julkaisemaan Muellerin tutkimuksen kokonaisuudessaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic