Uutiset

Erkki Liikanen osallistui salaiseen Bilderberg-kokoukseen ainoana suomalaisedustajana: "Hyvä, että kokous alkaa avautua"

Sunnuntaina päättyneessä Bilderberg-kokouksessa ollut Erkki Liikanen sanoo, että Suomen pitää olla mukana mielipiteenvaihdossa. EKP:n pääjohtajavalinnasta Liikanen pitää suun supussa.
Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen oli tämän vuoden Bilderberg-kokouksen ainoa suomalaiskutsuttu. Kokous pidettiin Montreaux'n upeissa maisemissa. Kuva: Kirsi Hyytiäinen
Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen oli tämän vuoden Bilderberg-kokouksen ainoa suomalaiskutsuttu. Kokous pidettiin Montreaux'n upeissa maisemissa. Kuva: Kirsi Hyytiäinen

Politiikan ja talouden huippujen vuosittaista Bilberberg-kokousta on kuvattu salaseuraksi, koska sen keskusteluista ei ole juuri tihkunut tietoja ulospäin. Kokous päättyi sunnuntaina Sveitsissä, ja otimme ainoan suomalaisosallistujan haastatteluun paluumatkalla.

Onko tilanne salailun osalta muuttumassa?

– On hyvä, että tämä Yhdysvaltain ja Euroopan välinen kokous alkaa avautua julkisuuteen, sanoo Suomen Pankin entinen pääjohtaja ja entinen EU-komissaari Erkki Liikanen Lännen Medialle.

Liikanen oli Sveitsin Montreux’ssa viikonvaihteessa pidetyn Bilderberg-kokouksen ainoa suomalaisedustaja.

Montreux’n palatsihotelli Palace oli eristetty neljä päivää Liikaselle ja noin 130 osanottajalle 23 maasta.

Puheenaiheina ilmastonmuutos ja tekoäly

Poliitikot, yritysjohtajat ja tiedemiehet keskustelivat polttavista aiheista kuten tekoälystä, ilmastomuutoksesta ja verkkoyhteiskunnan vaaroista.

– Meidän on suomalaisina oltava tällaisessa mielipiteen vaihdossa mukana ja kerrottava näkemyksemme, Liikanen tuumii.

Kokoukseen oli kutsuttu kourallinen toimittajia. Muu lehdistö oli suljettu ulkopuolelle. Järjestelyillä halutaan taata ajatusten vapaa vaihto ja luottamuksellisuus.

Onko tällaisessa kokouksessa nykyisenä sosiaalisen median aikana enää järkeä?

Liikanen itse päivitti Facebook-tililleen Montreux’n pormestarin kommenttia, jossa tämä kertoi kaupungissa muistettavan joka vuosi puolustusvoimien lippujuhlapäivänä kaupungissa kuollutta marsalkka Mannerheimia.

– Aina parempi, että yritämme ymmärtää toistemme kantoja, Liikanen sanoo.

Kokouksen idea on keskustelun herättely. Siksi sen toimintamalli on, että osanottajat sitoutuvat olemaan kokouksessa läsnä koko ajan, maksamaan omat kulunsa, tulemaan ilman avustajia ja olemaan paljastamatta muiden osallistujien kommentteja.

Liikanen osallistui kokoukseen kolmatta kertaa. Bilderberg muistuttaa sveitsiläistä Davosin talouskokousta. Liikanen on kummankin kävijä. Mikä näitä erottaa?

– Davosissa on mukana osallistujia ympäri maailmaa. Siellä innostuttiin 2000-vuoden alussa internetistä. Nyt Bilderbergissa puhuttiin etenkin tietoturvasta eli olemme siirtyneet uuteen vaiheeseen. Ilmastomuutoskin on otettava huomioon yritysten riskeissä eri tavalla kuin aiemmin, Liikanen vertailee.

Liikanen on yhä vahva ehdokas EKP:n pääjohtajaksi

Brexit heikentää Euroopan taloutta Liikasen mukaan niin kuin mikä hyvänsä epävarmuus.

– Mehän olemme suomalaisina käyneet läpi samanlaiset neuvottelut Eftaan, Etaan ja lopulta EU:hun liittyessämme. Kyse on aina sisämarkkinoista hyötymisestä ja vaikutusvallan voittamisesta, Liikanen sanoo.

Liikasen nimi pysyy sitkeästi niiden joukossa, joista valitaan syksyllä uusi pääjohtaja Euroopan keskuspankille.

Nyt Liikanen on Kansainvälisen tilinpitostandardeja valvovan IFRS:n puheenjohtaja.

– EKP:n uudesta pääjohtajasta päättävät Euroopan hallitusten päämiehet, eikä minulla ole asiasta mitään kommentoitavaa, hän vastaa.

Suomen Pankin nykyinen johtaja Olli Rehn on toinen vahva nimi EKP:n pääjohtajaksi.

Liikaselta ilmestyy elokuun lopussa kirja Olin joukon nuorin, aikakuvaus Suomen tiestä Liikasen savolaisin silmin katseltuna.

– Nuorena kun aloittaa, ehtii moneen, Liikanen miettii lähes 50 vuoden urastaan Suomen ja Euroopan politiikassa.

Montreaux oli Mannerheimin asuinpaikka

Sveitsiläinen Montreux’n vuoristokaupunki Genevejärven rannalla on suomalaisille tuttu paitsi Kultaisen ruusun tv-ohjelmakisoista ja vuosittaisista jazzjuhlistaan, myös marsalkka C.G.E. Mannerheimin
viimeisten vuosien elinpaikkana. Mannerheim otti vastaan vieraitaan tämänvuotisessa Bilderbergin kokoushotellissa Palacessa ja asui lähivuoren klinikalla, jonne pääsee yhä köysiratashissillä.

Mitä olisi Mannerheim sanonut tällaisesta istunnosta ?

– Hänhän oli kansainvälisesti ajatteleva, paljon matkustava johtaja, Liikanen tuumii Palace-hotellin terassilla.

Hän itse seuraa Mannerheimin jalanjälkiä matkatessaan Joensuun kautta Mikkeliin. Liikanen vihitään Joensuun yliopiston kunniatohtoriksi. Ja puhuu tärkeän puheen entisen huonetoverinsa, Namibian varapresidentin Nickey Iyambon muistotilaisuudessa.

Bilderberg

Bilderberg-konferenssi on vuosittain järjestettävä epävirallinen kokous, johon kutsutaan vaikutusvaltaisia vieraita politiikan, talouden ja tiedemaailman huipulta.

Osanottajia on vuosittain noin 130. Tapaamisten ideana on edistää vuoropuhelua Pohjois-Amerikan ja Euroopan välillä.

Kokouksen perusti Hollannin prinssi Bernhard 1954 hollantilaisessa Bilderbergin hotellissa, josta siis nimi. Nyt Sveitsin Montreux’ssä pidetty kokous oli 67:s.

Mukana olivat muiden muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo, presidentti Donald Trumpin neuvonantaja Jared Kushner, Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire, Viron pääministeri Jüri Ratas, Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Mukana ei ole kiinalaisia tai venäläisiä, vaikka näistä maista puhuttiinkin.

Yrityksiä edustivat LinkedIn-työelämäverkoston perustaja Reid Hoffmann, Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella ja Ruotsista Skandinaviska Enskilda Bankenin puheenjohtaja Marcus Wallenberg,

Suomesta ovat olleet aiemmin mukana esimerkiksi Jorma Ollila ja Björn Wahlroos,

Kokous on suljettu ulkopuolisilta. Osanottajat antavat vaitiololupauksen. Myöskään kokouksen mediaedustajat eivät kirjoita keskusteluista.

Uusimmat

Fingerpori

comic