Uutiset

Espanja antoi pidätysmääräyksen Pohjois-Korean lähetystöön tunkeutuneista – CIA:n epäillään avustaneen murrossa

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin (kuvassa) läheinen avustaja saattoi syy maan Madridin-suurlähetystöön tehtyyn murtoon. Kuva: MANAN VATSYAYANA / POOL
Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin (kuvassa) läheinen avustaja saattoi syy maan Madridin-suurlähetystöön tehtyyn murtoon. Kuva: MANAN VATSYAYANA / POOL

Agenttitarinoiden ystäville tämä on herkkupala.

Pohjois-Korean lähetystöön Madridissa murtautuu ryhmä aktivisteja, pahoinpitelee, sitoo kiinni ja kuulustelee henkilökuntaa. Ryhmä poistuu lähetystörakennuksesta tunteja myöhemmin mukanaan tietokoneita, kovalevyjä ja asiakirjoja.

Tämä tapahtui jo helmikuun 22. päivä. Tunkeutujat ovat yhä karkuteillä.

Espanja on nyt antanut pidätysmääräyksen kahdesta murtautujasta. El País -lehden tietojen mukaan operaatiossa oli mukana kaikkiaan kymmenen ihmistä.

Ovesta sisään viekkaudella

Pitkään oli hämärän peitossa, mistä tässä oli kyse.

Asialla oli Cheolima Civil Defence – niminen järjestö, joka ponnistelee omien sanojensa mukaan Pohjois-Korean vapauttamiseksi.

Ryhmä pääsi lähetystön sisään viekkaudella. Ryhmän johtaja Adrian Hong Chan pyysi tapaamista suurlähetystön kaupallisen attashean kanssa. Hong väitti, että hänellä oli attashean kanssa bisnesasiat kesken.

Kun ovet avautuivat, muu ryhmä rynnisti sisään. Yksi lähetystötyöntekijä onnistui pakenemaan ikkunan kautta ja pyytämään apua naapureilta, jotka soittivat poliisit paikalle.

Kun poliisit saapuivat, oli Hong heitä vastassa pukeutuneena pohjoiskorealaiseen asuun, jonka rintamusta koristi Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin pinssi. Hong vakuutti poliiseille, että kaikki oli kunnossa lähetystössä.

Tarkkaan suunniteltu keikka

Espanjalaislehdissä Hongin lisäksi on ryhmän jäsenistä nimetty eteläkorealainen Woo Ran Lee ja Yhdysvaltain passin omaava Sam Ryu.

Adrian Hong on Yhdysvalloissa asuva Meksikon kansalainen. Hän on poliittinen kommentaattori ja ihmisoikeusaktivisti. Kaikki keskeisen sanomalehdet Yhdysvalloissa ovat julkaisseet hänen kommentaarejaan. Vuonna 2007 Hong pidätettiin ja karkotettiin Kiinasta, kun hän auttoi pohjoiskorealaisia pakenemaan.

Lähetystökeikka oli tarkkaan suunniteltu. Suurlähetystöstä ryhmä siirtyi Pohjois-Korean lähetystön autoilla lentokentälle. Siellä ryhmä jakaantui neljään osaan ja lensi Lissaboniin. Sieltä ainakin ryhmän johtaja Adrian Hong Chan jatkoi matkaa Newarkiin Yhdysvaltoihin.

”Suunnattoman arvokasta tietoa”

Hongin sanotaan luovuttaneen murtosaaliin Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisille.

El Paísin mukaan ainakin kahdella murtautujalla on yhteydet keskustiedustelupalvelu CIA:han. Yhdysvaltain hallitus on kieltänyt, että sillä olisi mitään tekemistä murron kanssa.

Cheolima Civil Defence -järjestö ei peittele yhteyksiin amerikkalaishallintoon. Se on BBC:n mukaan kirjoittanut verkkosivuillaan, että ryhmä on ”jakanut mahdollisesti suunnattoman arvokasta tietoa” Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n kanssa ”yhdessä sovitun luottamuksen merkeissä”.

Murtautujien arvellaan ainakin etsineen tietoja Pohjois-Korean Madridin-lähetystön entisestä suurlähettiläästä Kim Hyok-cholista, joka karkotettiin Espanjasta syyskuussa 2017 Pohjois-Korean ydinkokeiden vuoksi.

Kim Hyok-chol on sen jälkeen ollut Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin läheinen avustaja Yhdysvaltain kanssa käydyissä neuvotteluissa. Madridin lähetystön murto tapahtui muutamaa päivää ennen kuin Kim Jong-un ja Donald Trump tapasivat Vietnamissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti