Uutiset Madrid

Espanjan ex-kuningas Juan Carlos pitkästyy kultaisessa häkissään Arabiemiraateissa

Monarkki haluaisi palata Espanjaan, mutta korruptiotutkinnat eivät ota loppuakseen, eikä hovi halua entistä kuningasta vaivoikseen ennen kuin asiat on saatu selvitettyä.
Espanjan entinen kuningas Juan Carlos I Madridissa vuonna 2018. Kuva: Oscar Del Pozo
Espanjan entinen kuningas Juan Carlos I Madridissa vuonna 2018. Kuva: Oscar Del Pozo

Espanjan ex-kuninkaalla Juan Carlosilla, 83, on ongelma, joka on tuttu monien kruunupäiden elämästä: hän on erittäin kyllästynyt. Vuonna 2014 poikansa Felipen hyväksi kruunusta luopunut Juan Carlos on ollut jo vuoden omaehtoisessa maanpaossa Arabiemiraateissa, eikä ajalle kultaisessa häkissä ole toistaiseksi näkyvissä loppua.

Juan Carlos lähti Espanjasta, koska häntä uhkasi yhteensä kolme korruptiotukintaa. Yksi tutkinnoista koskee noin 85 miljoonan euron lahjuksia, jotka ex-kuninkaan on väitetty saaneen sveitsiläiselle pankkitilille vuonna 2008. Kaksi muuta käsittelee mahdollisia rahanpesuepäilyjä Jerseyn saarella sijaitsevan yhtiön kautta.

Juan Carlosilla on ollut hankaluuksia myös verottajan kanssa, mutta ne hän on pyrkinyt selvittämään. Hän on maksanut maanpaossa kahteen otteeseen verorästejä, jotka ovat kartuttaneet valtion kassaa yhteensä noin viidellä miljoonalla eurolla.

Espanjan hovin tuntijoiden mukaan on selvää, ettei ex-kuningas voi palata kotimaahansa ennen kuin hovi pitää sitä suotavana.

–  Eikä hovi pidä sitä suotavana ennen kuin hänen korruptiotutkintansa ovat ohi, vahvisti useita kirjoja Felipestä ja hänen hallinnostaan kirjoittanut Jose Apezarena uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Toistaiseksi Juan Carlosin päivät Zaya Nurain luksussaarella Arabiemiraattien rannikon edustalla kuluvat elokuvia katsellen ja pitkissä puhelinkeskusteluissa ystävien kanssa.

–  Vaikka kuningas ei varsinaisesti ole mikään lukumies, hän pitää espanjalaisten sanomalehtien lukemisesta. Niiden lukeminen tosin saa hänet aina pahalle tuulelle, koska hänen mukaansa niissä vääristellään varsinkin häntä koskevia asioita tai ainakin ne kerrotaan eri tavalla kuin hän ne muistaa, kirjoitti El Pais -artikkelissaan.

Demokratian tuojan maine ryvettyi

Korruptiotutkinnat ja julkisuuteen aikoinaan toistuvasti vuotaneet paljastukset naisseikkailuista ovat ryvettäneet pahasti Juan Carlosin mainetta. Silti ex-kuningas on edelleen monille espanjalaisille kansallissankari: hänen roolinsa oli keskeinen kun Espanja siirtyi diktatuurista demokratiaan diktaattori Francisco Francon kuoleman jälkeen vuonna 1975.

–  Hänet on tuomittu ilman todisteita. Hänen pitäisi saada palata kotimaahansa, jos hän niin haluaa tehdä, sanoi pankkivirkailija Pura Fernandez, 46, uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

–  Onhan hän voinut joskus tehdä asioita, joilla on ollut suuri merkitys Espanjalle. Mutta jos hän on syyllistynyt väärinkäytöksiin, niin saa minun puolestani pysyä poissa, katsoi puolestaan ruokalähetti Angel Galan, 27.

Espanjan hoviin erikoistunut toimittaja Abel Hernandez uskoo ex-kuninkaan palaavan maahan vielä kuluvan vuoden aikana.

–  Häntä vastaan ei ole nostettu syytteitä ja verovelat on selvitetty. Ei ole normaalia, että hänen pitää edelleen asua ulkomailla, Hernandez tuumi.

Ex-kuningas itse olisi lähipiirinsä mukaan valmis palaamaan vaikka heti. Juan Carlos ei myöskään halua luikahtaa maahan vaivihkaa, vaan hän haluaa palata asumaan Zarzuelan palatsiin, joka oli hänen kotinsa miltei kuusi vuosikymmentä.

Juan Carlos on toistuvasti tähdentänyt, ettei kukaan ole heittänyt häntä ulos palatsista, vaan hän on lähtenyt sieltä vapaaehtoisesti. Siksi hänen pitäisi voida myös palata asumaan palatsiinsa, eikä joutua muuttamaan muualle.STT

Uusimmat

Fingerpori

comic