Uutiset

Espanjan hallitus ei saanut luottamusta – "Haluan olla Espanjan pääministeri, mutta en hinnalla millä hyvänsä"

Jos hallitusta ei onnistuta muodostamaan syksyn uudessa luottamusäänestyksessä, Espanjassa pidetään neljännet vaalit neljän vuoden aikana.
Pääministeri Pedro Sánchez ja varapääministeri Carmen Calvo seurasivat luottamusäänestystä torstaina Madridissa. Kuva: Emilio Naranjo
Pääministeri Pedro Sánchez ja varapääministeri Carmen Calvo seurasivat luottamusäänestystä torstaina Madridissa. Kuva: Emilio Naranjo

Pääministeri Pedro Sánchezin johtama hallitus on hävinnyt luottamusäänestyksen Espanjan parlamentissa. Tämä tarkoittaa sitä, että ellei Sánchez onnistu saamaan parlamentin luottamusta hallitukselle syksyn äänestyksessä, Espanjassa järjestetään uudet vaalit marraskuussa.

Ne olisivat neljännet neljän vuoden aikana.

Sánchez neuvotteli vielä torstaina hallitusyhteistyöstä vasemmistolaisen Podemosin kanssa, mutta Reutersin mukaan neuvottelut eivät tuottaneet tulosta.

– Sopimus ei ollut mahdollinen, Sánchez kertoi ennen parlamentin äänestystä.

– Haluan olla Espanjan pääministeri, mutta en hinnalla millä hyvänsä, hän lisäsi.

Tiistain luottamusäänestyksessä Sánchezin johtama PSOE ei saanut parlamentin ehdotonta enemmistöä tuekseen. Tiistain äänestyksessä oikeistopuolueet Partido Popula, Ciudadanos ja VOX äänestivät hallitusta vastaan.

Espanja puoluekenttä sirpaloitunut

Pedro Sánchezin johtama sosialistipuolue PSOE voitti huhtikuun parlamenttivaalit, mutta se ei ole onnistunut muodostamaan maahan uutta hallitusta. PSOE sain huhtikuun vaaleissa 123 paikkaa 350-paikkaisesta parlamentista.

PSOE:n todennäköisin hallituskumppani on vasemmistolainen Podemos, mutta hallitusneuvottelut puolueiden välillä ovat kariutuneet kerta toisensa jälkeen. Sánchez ei ole ollut muun muassa halukas antamaan Podemosille tärkeitä ministerin salkkuja. Myös Katalonian itsenäistymisestä puolueet ovat eri linjoilla.

Aiemmin katalaaniseparatistit ovat tukeneet PSOE:ta, mutta he vaativat Sánchezilta äänestystä Katalonian itsenäistymisestä.

Espanjaa ovat hallinneet vuosikaudet joko PSOE tai oikeiston Partido Popular. Nyt Espanjan puoluekenttä on sirpaloitunut ja perinteisillä johtajapuolueilla on vaikeuksia saada enemmistö parlamentissa. Huhtikuun vaaleissa parlamenttiin nousi ensimmäistä kertaa äärioikeistolainen VOX-puolue.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti