Uutiset

Espanjan hallitus kaatui: Pääministeri Rajoy poltti sikareita, kun parlamentti käsitteli epäluottamuslausetta

Espanjan parlamentti äänesti Mariano Rajoyn erottamisen puolesta hetki sitten päättyneessä äänestyksessä. Äänestys päättyi luvuin 180–169 Rajoyta vastaan. Yksi edustaja äänesti tyhjää. Sosialistipuolue PSOE:n johtaja Pedro Sanchéz nousi äänestyksen seurauksena Espanjan uudeksi pääministeriksi.

Vuodesta 2011 Espanjaa johtaneen Rajoyn kohtaloksi koitui korruptioskandaali ja ylimielinen asenne.

Kun Espanjan parlamentti käsitteli toukokuun viimeisenä torstaina Rajoyn johtaman hallituksen vastaista epäluottamuslausetta, pääministeri istui kahdeksaksi tunniksi venähtäneellä lounaalla madridilaisessa eliittiravintolassa. La Sexta -kanavan tietojen mukaan 60 euron maistelumenun ohella pääministerin seurue nautti drinkeistä ja sikareista.

Epäluottamuslause oli seurausta Espanjan suurimmasta korruptioskandaalista. Gürtel-tapaukseksi kutsuttuun korruptiovyyhtiin oli osallisena lukuisia kansanpuolue Partido Popularin poliitikkoja, jotka ottivat liikemiehiltä lahjuksia vastaan. Samalla liikemiesten edustamat yritykset voittivat toinen toisensa jälkeen julkisilla varoilla toteutettujen investointien tarjouskilpailut. Lahjuksilla rahoitettiin myös PP:n poliitikkojen vaalikampanjoita.

Yhteensä 29 poliitikkoa vangittu

Gürtel-tapaukseen liittyen vangittiin yhteensä 29 puolueen poliitikkoa, joiden tuomioiden yhteismäärä on 351 vuotta. Lisäksi kaksitoista Partido Popularin entistä johtohahmoa sai tuntuvat sakot lahjusten vastaanottamisesta.

Torstaina Rajoyn iltakymmeneen asti venyneen lounaan aikana epäluottamuslausetta tukemaan asettui Baskien kansallispuolue EAJ-PNV. Puolueen tuki ei tullut yllätyksenä, sillä vuonna 2011 Espanjan pääministeriksi noussut Rajoy on suhtautunut lähes vihamielisesti Katalonian ohella myös Baskimaan separatisteihin.

Gürtel-tapausta selkeämmin ei voi osoittaa kansanpuolueen yhteyttä lukuisiin korruptiokytköksiin. Aiemmista näytöistä, ja Gürtel-tuomioista huolimatta Rajoy ei esimerkiksi pyytänyt anteeksi, vaan tyytyi selittelemään ja syyttelemään.

Rajoyn sanoin ”PP:ssa on ollut korruptiota, mutta puolue ei ole korruptoitunut”. Osansa sai myös sosialistipuolue PSOE, jota Rajoy syytti yhtä korruptoituneeksi. Pääministeri teki hyvin selväksi, että vapaaehtoinen ero ei tule kysymykseen.

Ironista on, että Rajoyn korvaa juuri PSOE:n Pedro Sánchez.

Rajoyn seitsemän vuotta kestänyttä kautta on värittänyt äärimmäinen ylimielisyys. Puolue on menettänyt pääministerin vuoksi kannattajiaan erityisesti keskustalaiselle Ciudadanos-puolueelle.

Suhteet Kataloniaan voivat parantua

Espanjalaiset ovat jo pitkään olleet yksimielisiä siitä kuka ja mikä on maan suurin häpeä: Mariano Rajoy ja hänen johtamansa hallitus.

Sánchezin nousu pääministeriksi saattaa parantaa myös Espanjan ja Katalonian välejä. Sánchez suhtautuu Katalonian itsenäistymispyrkimyksiin yhtä kielteisesti kuin Rajoy, mutta hän on ilmoittanut olevansa valmis neuvotteluihin Katalonian itsehallinto-oikeuden laajentamisesta.

Toisin kuin Rajoy, Sánchez tuskin lähettää mellakkapoliiseja rauhanomaisesti itsenäisyyden puolesta mieltä osoittavien ihmisten kimppuun.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic