Uutiset

Espanjan istuva sosialistipääministeri julisti puolueensa vaalien voittajaksi

Espanjassa maan istuva pääministeri Pedro Sanchez on julistanut sosialistipuolueen (PSOE) parlamenttivaalien voittajaksi. Kuva: EPA

Espanjassa maan istuva pääministeri Pedro Sanchez on julistanut sosialistipuolueen (PSOE) parlamenttivaalien voittajaksi. Puolueen voitto oli odotettu.

– Sosialistit ovat voittaneet parlamenttivaalit ja sen myötä tulevaisuus on voittanut ja menneisyys hävinnyt, Sanchez julisti hurraavalle yleisölle.

Espanjalaismedia El Paisin mukaan äänistä on laskettu 99,99 prosenttia. Sosialistipuolue saa 123 paikkaa 350-paikkaiseen parlamenttiin. Puolueen voitto ei siis riitä enemmistöön parlamentin alahuoneessa.

El Paisin mukaan äärioikeistolainen Vox-puolue nousee parlamenttiin 24 paikalla, mikä on vähemmän kuin aiemmin ennakoitiin. Vielä eilen illalla ristiriitaisia ajatuksia herättäneen puolueen arveltiin saavan reilusti yli 30 paikkaa.

Silti Vox-puolueen voitto on kovin äärioikeiston nousu sitten diktaattori Francisco Francon aikojen. Puolueen perustaja Santiago Abascal kommentoi tulosta optimistisesti puolueensa kannattajille.

–  Voimme todeta rauhallisin mielin, että Vox on tullut jäädäkseen.

Konservatiivijohtaja: Tulos erittäin huono

El Paisin mukaan konservatiivien PP saa 66 paikkaa, keskustaoikeistolainen Ciudadanos 57 paikkaa ja vasemmistolainen Podemos 42 paikkaa. Erityisesti Ciudadanos paransi laskennan loppumetreillä asemaansa.

Konservatiivisen PP-puolueen johtaja Pablo Casado on myöntänyt Guardianin mukaan, että vaalitulos oli puolueen kannalta erittäin huono.

Koska parlamentin enemmistö jää haaveeksi, sosialistipuolueen Sanchez joutuu etsimään mahdolliseen hallitukseensa apupuolueita.
Koska parlamentin enemmistö jää haaveeksi, sosialistipuolueen Sanchez joutuu etsimään mahdolliseen hallitukseensa apupuolueita. Kuva: EPA Koska parlamentin enemmistö jää haaveeksi, sosialistipuolueen Sanchez joutuu etsimään mahdolliseen hallitukseensa apupuolueita. Kuva: EPA

 

Nyt 66 paikkaan tyytymään joutunut PP oli vuonna 2016 parlamentin suurin puolue 137 paikalla. Casado kertoi tuoreeltaan soittaneensa sosialistien Sanchezille ja onnitelleensa tätä voitosta.

Espanjan parlamenttiin on valittu myös vankilassa istuvia Katalonian separatisteja. Parlamenttipaikan on saanut muun muassa Katalonian alueen entinen varapresidentti Oriol Junqueras, joka istuu vangittuna vuoden 2017 itsenäistymiskriisin takia ja jonka tapausta käsitellään tällä hetkellä korkeimmassa oikeudessa.

Sanchez tarvitsee apupuolueita

Koska parlamentin enemmistö jää haaveeksi, sosialistipuolueen Sanchez joutuu etsimään mahdolliseen hallitukseensa apupuolueita. Niistä todennäköisimpiä ovat laitavasemmiston Podemos ja mahdollisesti myös Katalonian itsenäisyyttä tukevat ryhmittymät.

Sanchez on väläytellyt myös yhteistyötä keskustaoikeistolaisen Ciudadanosin kanssa, vaikkakin viime mainittu on sanonut haluavansa Sanchezin ulos pääministerin paikalta.

Voxin tie hallitukseen vaikutti olevan tiukasti tukossa menestyksestä huolimatta. Se saattaisi päästä hallitukseen liittoutumalla konservatiivisen kansanpuolueen ja Ciudadanosin kanssa, mutta Ciudadanosille yhteistyö äärioikeistolaisen Voxin kanssa olisi kiusallista ja merkitsisi suurta poliittista riskiä.

Myöskään Ciudadanosin, konservatiivien ja Voxin muodostamaa koalitiota ei ennakkoarvioissa pidetty todennäköisenä.

Fingerpori

comic