Uutiset

Espanjan ulkoministeri Josep Borrell: Suomen-malli ei käy Katalonian kriisin ratkaisuun – vaarana sisällissota

Katalonian itsenäistymistä vastustava katalaani Borrell karistaa kriisin pyrkimällä europarlamenttiin.
Katalonian kriisistä on tullut ulkoministeri Josep Borrellille myös henkilökohtainen ongelma, sillä kotikylässä ei ymmärretä katalaanin itsenäistymishankkeen vastustusta. Kuva: JALAL MORCHIDI

Kun Espanjan sosialistinen ulkoministeri Josep Borrell tulee Geneven lehdistöklubille puhumaan, kuulee kuinka espanjalainen, loukattu itsetunto puhuu. Salin ovat täyttäneet Espanjan yhtenäisyyttä puoltavat espanjalaiset.

Katalaani-Borrellilta itseltään menee ministeripaikka, kun maa ajautuu ennenaikaisiin vaaleihin huhtikuun lopussa Katalonian kiistan kinkkisyyden takia. Borrell ei jää enää taistelemaan, vaan on jo suunnannut katseensa toukokuun eurovaaleihin.

Ministeri pilkkaa suorasanaisesti itsenäisyyttä vaativia katalaaneja ja erityisesti Belgiaan maanpakoon lähtenyttä Katalonian entistä presidenttiä Carles Puigdemontia.

– Itsenäisyys maksaisi valtavasti Katalonialle eikä uusi valtio synny yössä, kuten separatistit väittävät. Katalonia itsenäisenä ei ole elinkelpoinen, se joutuisi eroamaan Euroopan unionista ja eurosta. Separatistit valehtelevat tässä kuten monessa muussakin asiassa faktatiedoista, Borrell aloittaa ja jatkaa:

– Itsenäisyyttä puoltaa vain 47 prosenttia katalonialaisista, ei 90 prosenttia, kuten itsenäistymisen kansanäänestyksessä tulokseksi ilmoitettiin. Eli suurempi osa katalonialaisista on irrottautumista vastaan.

”Espanja ei ole Venäjä”

Ministeri pääsee vauhtiin kysyttäessä, eikö hän näe Espanjalle rauhanmallia muista Euroopassa itsenäisyytensä julistaneista maista. Suomenkin itsenäistyminen on tuonut hyvinvointia ja rauhaa koko Eurooppaan.

– Espanjaa ei voi verrata Venäjään. Eikä Katalonia ole mikään Bosnia tai Kosovo, Borrell puuskahtaa.

Borrell kertoo tutustuneensa hyvin talvisotamme tapahtumiin ja arvostavansa suuresti Mannerheimia.

– Toisin kuin te suomalaiset, espanjalaiset ovat aina jakautuneet maansa sisällä ja taistelleet toisiaan, eivät vieraita valtoja vastaan. Tämä selittää, miksei maassamme tunneta tiivistä yhtenäisyydentuntoa ja miksi nytkin Katalonia on jakautunut tavoitteissaan.

Borrell kiistää rauhanvälittäjän tarpeen.

– Espanja ja Katalonia ovat tarpeeksi kypsiä ratkaisemaan kiistansa itse. On Katalonian separatistien idea yrittää laajentaa riita kansainväliseksi. He ovat antaneet kuvan, että EU ottaisi itsenäisen Katalonian vastaan avosylin. Se ei pidä paikkansa.

Kataloniasta henkilökohtainen taakka

Ulkopuolinen ei ole saanut käsitystä, että Espanja ja Katalonia pystyisivät ratkaisemaan kiistaa. Borrellin mielestä keskustelun on oltava mahdollista.

– Minunkin on saatava sanoa mielipiteeni, että katalaanina olen itsenäistymistä vastaan.

Katalonian ongelmasta on tullut Borrellin henkilökohtainen ongelma. Hän on kotoisin La Pobla de Segurin kylästä Katalonian sydämestä.

– Siellä seinäkirjoitukset varoittavat minua palaamasta juurilleni. Olen kuulemma kylän häväistys, Borrell on kuvaillut.

Ministerin mukaan Espanjassa väijyy nyt jo sisällissodan vaara, varsinkin kun toisella itsehallintoalueella Andalusiassa äärioikeistolaiset on äänestetty ensimmäistä kertaa alueparlamenttiin.

– Maamme tila on vakava, ja Katalonia-kiista haittaa edistymistämme. Mitenkö tämä ratkaistaan? Samalla tavalla, miten saadaan tulva-alue takaisin viljelykuntoon. Pellot on ensin kuivatettava ja siihen annettava aikaa, jotta ne alkavat jälleen kukoistaa.

Juttua muutettu klo 21:45: Ensimmäistä lausetta muokattu.

Josep Borrell

Espanjan ulkoministerinä viime vuoden kesäkuusta lähtien. 71-vuotias.

Teki poliittisen paluunsa näyttävästi järjestämällä suuren mielenosoituksen Barcelonaan lokakuussa 2017 Katalonian itsenäisyyttä vastaan ja Espanjan yhtenäisyyden puolesta.

On sanonut Espanjan nousevan brexitin jälkeen Britannian paikalle ja Ranskan sekä Saksan rinnalle EU:ssa.

Euroopan parlamentin puhemies 2004–2007. Ehdolla Euroopan parlamenttivaaleissa sosialistilistalta.

Katalonia-kriisi

Katalonia on yli 7 miljoonan asukkaan itsehallintoalue Espanjan koillisnurkassa.

Kansanäänestys Katalonian itsenäisyydestä lokakuussa 2017 on syössyt Espanjan lähivuosikymmenien syvimpään poliittiseen kriisiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic