Uutiset

Espanjassa on niin kuuma, että lantakasa syttyi itsestään aiheuttaen laajan maastopalon

"Pahin on vielä tulossa", sanovat Ranskan viranomaiset lämpöaallon vaikutuksista.
Sammutushelikopteri täyttää vesitankkiaan mennäkseen sammuttamaan metsäpaloa Katalonian Boverassa lähellä Tarragonaa. Kuva: Mario Gascon
Sammutushelikopteri täyttää vesitankkiaan mennäkseen sammuttamaan metsäpaloa Katalonian Boverassa lähellä Tarragonaa. Kuva: Mario Gascon

Espanjassa on tällä hetkellä niin kuuma, että viranomaisten mukaan ”huonosti hoidettu” lantakasa syttyi itsestään tuleen aiheuttaen 6 500 hehtaarin laajuisen maastopalon Katalonian Tarragonan lähistöllä.

Maastopaloista kertovat uutiskanava CNN ja uutistoimisto Reuters.

Spontaani itsestään syttyminen voi tapahtua silloin, kun herkästi syttyvää materiaalia kuten heinäkasa, komposti tai lantakasa kuumenevat tarpeeksi kuumaksi aiheuttamaan palamisreaktion.

Katalonian paloa oli sammuttamassa 350 palomiestä, 12 paloautoa ja useita tankkiautoja. Mukana oli myös seitsemän sammutuslentokonetta ja helikoptereita. Alueelta oli evakuoitu 53 ihmistä ja paikallista väkeä kehotettiin pysymään sisätiloissa ja pitämään ikkunat suljettuna savun muodostuksen takia.

Pahimmat maastopalot 20 vuoteen

Palomiesten mukaan kyseessä on yksi pahimmista maastopaloista Kataloniassa 20 vuoteen. Se pelättiin leviävän jopa viisi kertaa suuremmalle alueelle kovan kuumuuden ja voimakkaiden tuulien takia.

Lämpötilat ovat nousseet kohti 44 celsiusastetta osissa Pohjois-Espanjaa ja Etelä-Ranskaa ajaen ihmiset etsimään vilvoitusta mereltä, joista, järvistä, suihkulähteistä ja uima-altaista.

Keski- ja Etelä-Euroopassa on tällä viikolla taisteltu voimakkaan helleaallon kynsissä. Keskiviikkona Saksa, Puola ja Tshekki kertoivat kesäkuun lämpöennätyksistä.

Torstaina Ranskan sääviranomaiset antoivat ”punaisen tason” hälytyksen neljälle alueelle maan eteläosissa, ensi kertaa lämpöaallon takia.

Ajoneuvoille käyttörajoituksia

Ranskan viranomaiset laajensivat ajoneuvojen käyttörajoituksia Pariisista Lyoniin, Marseilleen ja Strasbourgiin yrittääkseen hillitä ilmansaasteita.

Pariisissa kiellettiin käyttö 50 prosentilta autoista – yleensä vanhemmat, likaisemmat mallit – jotka oli rekisteröity pääkaupungin alueella. Useissa kaupungeissa asetettiin nopeusrajoituksia autojen päästöjen vähentämiseksi.

Jotkut koulut peruivat kesäkokeitaan, osissa Pohjois-Ranskaa on voimassa kuivuushälytys, jonka takia veden saantia rajoitettiin liiketiloihin, maatiloille ja tavallisiin koteihin. Maatalousministeri Didier Guillaume asetti kiellon eläinten kuljetukselle kunnes lämpöaalto on päättynyt.

– Kutsut hätäpalveluille ovat nousussa koko maassa. Näemme lämpöaallon selvän vaikutuksen alkamisen. Pahin on vielä tulossa, sanoi Jerome Saloman, kansallisen terveysviraston johtaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic