Uutiset

Essayahkin vaatii: "EU:n globalisaatiorahastosta voidaan hakea poikkeuksellisiin olosuhteisiin vetoamalla tukea Venatorin Porin-tehtaan lakkauttamisen takia"

Nykyisin Venatorin omistamalla pigmenttitehtaalla on Meri-Porissa pitkät perinteet. Vuorikemia aloitti pigmentin toimitukset elokuussa 1961. Suuri osa tuotannosta on mennyt vientiin.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja entinen europarlamentaarikko Sari Essayah vetoaa elinkeinoministeri Mika Lintilään (kesk.), että EU:n globalisaatiorahastosta haetaan tukea Porin Venatorin pigmenttitehtaan sulkemisen takia.

Yhdysvaltalainen kemian alan yritys Venator ilmoitti keskiviikkona sulkevansa Meri-Porissa 1960-luvun alusta asti toimineen pigmenttitehtaan vuoden 2021 loppuun mennessä. Tehdas työllistää 450 työntekijää ja Venator on ollut yksi Porin kaupungin suurimmista veronmaksajista. Tehdas on aiemmin ollut muun muassa Kemiran omistama.

Porin kaupunginjohto oli jo torstaina Helsingissä keskustelemassa työ- ja elinkeinoministeriössä ja myös valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa mahdollisista tukimahdollisuuksista. Elinkeinoministeri Lintiläkin on jo sanonut, että voi olla mahdollista saada tukea EU:n globalisaatiorahastosta.

Porissa on valmistettu titaanioksidia, jota käytetään muun muassa maaleissa, elintarvikkeissa ja lääkkeissä. Suurin osa tehtaan tuotteista on mennyt vientiin. Jo tehtaan tulipalosta tammikuussa 2017 seurasi heikennystä Satakunnan vientilukuihin.

Irtisanottavien määrä vähän alle tukikriteerien

EU:n globalisaatiorahastosta voi hakea tukea työttömäksi jäävien ihmisten työllisyys- ja koulutustoimintaan. Essayah muistuttaa, että globalisaatiorahasto luotiin alun perin juuri sellaisia tapauksia varten, jossa globalisaation vaikutus näkyy niin, että tehtaan tuotanto siirretään muissa maissa sijaitseviin yksiköihin.

Globalisaatiorahaston tukirajaksi on määritelty 500 irtisanottavaa. Porissa määrä jää vähän vajaaksi, mutta Essayahin mukaan Suomen pitää vedota niin sanottuihin poikkeuksellisiin olosuhteisiin.

– Globalisaatiorahaston säännöissä todetaan, että pienillä työmarkkinoilla tai poikkeuksellisissa olosuhteissa tukitoimet voidaan käynnistää, vaikka tukiedellytykset eivät kokonaan täyty, jos vähentämisillä on vakava vaikutus työllisyyteen ja paikalliseen talouteen.

Essayahin mielestä Venatorin tapauksessa pitää ottaa huomioon myös vaikutukset Porin ja Satakunnan alueen muihin yrityksiin. Lakkauttamisella on vaikutuksia muun muassa Porin satamaan ja Porin Tahkoluotoon rakennettuun LNG-terminaaliin, jonka pääasiakkaan Venatorin piti olla.

Tehdas aloitti Vuorikemiana

Venatorin tehtaalla on ollut vuosien varrella monta omistajaa. Pigmenttitehtaan historia alkaa vuodesta 1957, kun Outokumpu, Imatran Voima, Typpi, Otanmäki ja Rikkihappo- ja superfosfaattitehtaat perustivat Vuorikemian. Vuorikemia rakensi tehtaan Meri-Poriin ja aloitti pigmentin toimitukset elokuussa 1961.

Vuorikemiasta tuli Rikkihappo Oy:n eli myöhemmin Kemiran tytäryhtiö ja vuonna 1994 yhtiön nimi muuttui Kemira Pigmentiksi. 2008 yrityksestä tuli osa saksalaista Sachtleben Chemietä, jonka omisti yhdysvaltalainen Rockwood Holdings.

Vuonna 2013 Meri-Porin pigmenttitehdas siirtyi amerikkalaisen Huntsman Corporationin omistukseen ja vuosi sitten keväällä Venatorille.

Tammikuussa 2017 tehtaalla syttyi valtavat tuhot aiheuttanut tulipalo.

Uusimmat

Fingerpori

comic