Uutiset

Estonian onnettomuustutkintaa johtanut Kari Lehtola on kuollut – muistetaan erityisesti suuronnettomuuksien tutkijana

Yle: Omaisten mukaan Lehtola menehtyi sunnuntaina. Suurelle yleisölle hän tuli tunnetuksi Onnettomuustutkintakeskuksen johtajana.
Kari Lehtola Kuva: Terho Aalto
Kari Lehtola Kuva: Terho Aalto

Onnettomuustutkintakeskuksen johtajana työskennellyt Kari Lehtola on kuollut, kertoo Yle. Se kertoo saaneensa asiasta tiedon Lehtolan omaisilta.

Varatuomari Lehtola oli tunnettu erityisesti suuronnettomuuksien tutkijana.

Hän toimi vuonna 1996 perustetun onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) ensimmäisenä johtajana vuoteen 2001 saakka, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Jo tätä ennen Lehtola oli suuronnettomuustutkinnan suunnittelukunnan puheenjohtaja.

Onnettomuustutkijaksi sattumalta

Suurelle yleisölle Kari Lehtola tuli tunnetuksi vuonna 1994 uponneen autolautta Estonian onnettomuuden tutkijana. Hän johti kansainvälistä tutkintakomissiota.

Vuonna 2008 julkaistussa STT:n haastattelussa hän kertoi joutuvansa käymään tapausta edelleen läpi vastaan tulevien ihmisten kanssa. Hän arveli syyksi keskeneräistä surutyötä.

– Estoniassa kiinnostaa moni asia, kuten salaliittoteoriat tai ajoiko alus liian lujaa, hän totesi.

Saman haastattelun mukaan ura onnettomuustutkijana oli sattumaa. Siihen johti vuonna 1978 uponnut Viikinki-alus, jonka tutkintaan Lehtola osallistui työskennellessään oikeusministeriössä.

Lehtola ehti uransa aikana toimia myös Julkisen sanan neuvoston puheenkohtajana sekä kaupunginvaltuutettuna Helsingissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti