Uutiset

Estonian uppoamispaikalla vieraili saksalainen sukeltajien tukialus - epäiltyä hautarauhan rikkomista selvittää nyt keskusrikospoliisi

Saksalaisalusta oli varoitettu hauta-rauhan rikkomisesta ennen kuin sen epäillään laskeneet sukellusrobotin mereen Estonian hautapaikalla.
Estonian uppoamispaikka ja sen hylky on lailla säädetty hautarauha-alueeksi. Nyt saksalaisten sukeltajien tukialuksen epäillään rikkoneen hautarauhaa. Arkistokuvassa vuonna 1994 uponneen Estonian keulavisiiriä nostetaan Itämerestä. Kuva: Veikko Wahlroos
Estonian uppoamispaikka ja sen hylky on lailla säädetty hautarauha-alueeksi. Nyt saksalaisten sukeltajien tukialuksen epäillään rikkoneen hautarauhaa. Arkistokuvassa vuonna 1994 uponneen Estonian keulavisiiriä nostetaan Itämerestä. Kuva: Veikko Wahlroos

Matkustaja-alus Estonian hylyn hautapaikalla vieraillut M/S Fritz Reuter on saksalainen, sukellusryhmien kuljettamiseen tarkoitettu erikoisalus. 26 metriä pitkää ja 7 metriä leveää alusta on käytetty myös tutkimusryhmien ja lintubongareiden tukialuksena.

Parhaillaan se kuljettaa sukeltajia kolmen viikon sukellusretkellä Itämerellä. Muun muassa saksalainen Odin`s Diveshop mainostaa Fritz Reuterilla tehtäviä hylkysukelluksia.

Keskusrikospoliisi selvittää yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa, onko vuonna 1994 uponneen matkustaja-alus M/S Estonian hylyn turvaksi säädettyä rauhaa rikottu. Hautarauhan rikkomisesta epäillään hylyn uppoamispaikalla tiistaina ollutta Fritz Reuteria.

Rikostarkastaja Markus Laine vahvistaa, että saksalaisalusta oli varoitettu hauta-rauhan rikkomisesta ennen kuin sen epäillään laskeneet sukellusrobotin Estonian hautapaikalla.

Laineen mukaan saksalaisalus on poistunut Estonian hautapaikan alueelta. Se oli Viron rannikon edustalla matkalla kohti etelää Itämerellä keskiviikkona iltapäivällä kello 16 Suomen aikaa. Marine Trafficin liveseurannan perusteella Fritz Reuter oli Saarenmaan tienoilla.

– Selvitämme esitutkinnan keinoin, onko rikosta tapahtunut, sanoo rikostarkastaja Laine. Hän on toistaiseksi tutkinnanjohtajana hautarauhan rikkomista koskevassa tutkinnassa

Saksa ei ole mukana hautarauhasopimuksessa

Rikostarkastaja Markus Laine sanoo, että asiaa selvitetään yhdessä Saksan viranomaisten kanssa.

Estonian hylky sijaitsee kansainvälisellä vesialueella mutta Suomen talousalueella. Rajavartiolaitoksen alus ja helikopteri ovat dokumentoineet M/S Fritz Reuterin läsnäolon hautapaikalla ja epäillyn sukellusrobotin laskemisen mereen.

Vuonna 1995 säädettiin laki Estonian hylyn rauhoittamisesta. Hylky ja sitä ympäröivä merialue on rauhoitettu. Hautarauhan rikkominen ei ole kuitenkaan juridisesti yksinkertainen asia.

Suomi, Ruotsi ja Viro solmivat vuonna 1995 sopimuksen, jossa osapuolet sitoutuivat olemaan nostamatta hylkyä, ja määrittelevät sen uhrien viimeiseksi leposijaksi. Sopimuksen mukaan ne sitoutuivat estämään ”leposijan rauhaa häiritsevät toimet, erityisesti sukeltamisen tai muut toimet uhrien tai omaisuuden nostamiseksi hylystä tai merenpohjasta”.

Sittemmin myös Iso-Britannia, Latvia, Liettua, Puola, Tanska ja Venäjä ovat liittyneet sopimukseen. Sen sijaan Saksa ei ole sopimukseen liittynyt, joten sopimus ei koske Saksan kansalaisia.

Jos saksalaisalusta ja sillä mukana olleita henkilöitä päästään syyttämään hautarauhalain perusteella, sen viidennen pykälän mukaan tiedossa on minimissään sakkoa ja maksimissaan vuoden vankeustuomio.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti